Μετά από 3 χρόνια κορονοιού άνοιξε ξανά η αγκαλιά της Αντικαρκινικής Εταιρίας του παραρτήματος Λιβαδειάς για να δεχθεί με θέρμη το κοινό και να του προσφέρει ενημέρωση, δράση και φιλοξενία με τον μοναδικό της τρόπο. Η πρόεδρος και ψυχή του παραρτήματος, Στέλλα Ταπανλή καθώς και οι κυρίες του ΔΣ είχαν ετοιμάσει μια πραγματικά ξεχωριστή βραδιά για να τιμήσουν την Παγκόσμια Ημέρα για την εξάλειψη της Βίας κατά των γυναικών.
Καλεσμένη της ΕΑΕ Λιβαδειάς για να μιλήσει για την μάστιγα της εποχής μας ήταν η Ψυχολόγος-Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας και συνεργάτιδα του La Figura, Ελίνα Τρωγάδα. Τόσο μέσα από την παρουσίαση του θέματος όσο και τη μοναδική επικοινωνία της με το κοινό κατάφερε να πετύχει το στόχο της αλλά και τον στόχο της Αντικαρκινικής που είναι η ενημέρωση και η αφύπνιση των γυναικών.
Την εκδήλωση άνοιξε η πρόεδρος Στέλλα Ταπανλή που με την ισχυρή προσωπικότητα της και το ιδιαίτερο ταπεραμέντο της, μας καλοσόρισε προσφέροντας απλόχερα χαμόγελα και αισιοδοξία, τονίζοντας πως τις δύσκολές αυτές μέρες που διανύουμε και ως γυναίκες, λύση είναι η ενημέρωση, το θάρρος και το πείσμα.
Στην εκδήλωση παρευρέθηκε και ο δημοτικός σύμβουλος του Δήμου Λεβαδέων και εκπαιδευτικός, Δημήτρης Καραμάνης.
Στην ομιλία της η Ψυχολόγος Ελίνα Τρωγάδα τόνισε μεταξύ άλλων:
ΤΗΝ ΒΙΑ ΜΟΝΟ ΚΑΤΑΜΑΤΑ ΚΟΙΤΩΝΤΑΣ ΤΗΝ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΤΗΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΟΥΜΕ
Η Βία είναι τεράστιο θέμα με πάρα πολλές διαφορετικές εκφάνσεις.
Τι έχει γίνει άραγε τα τελευταία χρονιά και κατακλυζόμαστε από θλιβερές ειδήσεις που αφορούν βιασμούς παιδιών, γυναικοκτονίες, δολοφονίες και ούτω το καθεξής;
Τηλεόραση και μέσα κοινωνικής δικτύωσης αναπαράγουν σωρηδόν τέτοιες υποθέσεις.
Μετά μάλιστα από την κάθε λογής έκθεσης σε βίαιες ειδήσεις εκτιθόμαστε και σε ένα είδος λαϊκού δικαστηρίου που περισσότερο μοιάζει με τηλεοπτικό show.
Και όταν ως κοινό, καταναλώσουμε το θέμα, εκείνοι προχωρούν σε επόμενο θέμα της επικαιρότητας που φαντάζει πιο ενδιαφέρον, και έτσι τα θύματα παραμένουν εντελώς μόνα και πολλές φορές και μη δικαιωμένα,
και όλοι εμείς οι υπόλοιποι τραυματιζόμαστε και εκπαιδευόμαστε να γυρίζουμε το κεφάλι από την άλλη πλευρά, αποφεύγοντας να κοιτάξουμε την βία κατάματα. Όλη αυτή η κατάσταση είναι τρομακτική και βίαιή από μόνη της.
Παλιά πιστεύαμε πως η βία λαμβάνει χώρα μόνο σε δρόμους πόλεων με υψηλή εγκληματικότητα και σε καταστάσεις πολέμου. Πλέον καταλάβαμε ότι η βία κυριαρχεί σχεδόν σε κάθε πλαίσιο, στις εκκλησίες, στα σχολεία, σε αγροτικές περιοχές και σε μικρές πόλεις.
Από πάντα υπήρχε βία, απλά περισσότερο τώρα από ποτέ αποκαλύπτεται και μαθαίνεται. Μαθαίνεται λόγω της ταχύτητας με την οποία ταξιδεύει η είδηση, λόγω των καλύτερων μέσων που έχουμε, και μάλιστα της ευκολίας να τα χρησιμοποιούμε και να μας επιβάλλονται. Φανταστείτε το μέγεθος των περισσοτέρων τηλεοράσεων στα σπίτια μας και πως κάθε χέρι κρατά διαρκώς μια οθόνη, άμεσα συνδεδεμένη με ότι συμβαίνει. Ταυτόχρονα αποκαλύπτεται και περισσότερο και αυτό είναι ευτύχημα, διότι, όλο και περισσότερα θύματα μιλούν .
Η βία προκαλεί εκατομμύρια θυμάτων σε όλο τον κόσμο κάθε χρόνο.
1. Τι είναι βία? Την αναγνωρίζουμε?
2. Ποιος μπορεί να γίνειβίαιος? Και πως?
3. Μπορούμε να κάνουμε κάτι ?
Η γνώση είναι δύναμη. Να μάθουμε να μιλήσουμε και να δούμε την βία με μάτια και μυαλά καθαρά. Κάθε άνθρωπος μπορεί να συνειδητοποιήσει ότι έχει δεχτεί ή να ασκεί βία με κάποιον τρόπο ακόμη και σε αγαπημένα του πρόσωπα. Καθένας από εμάς μπορεί ήδη να εντόπισε βίαιες συμπεριφορές προς τον ίδιο. Η αρχή είναι να πάψουμε να σκεπάζουμε την βία, να σταματήσουμε να την κουκουλώνουμε και να την φοβόμαστε. Να την αναγνωρίζουμε και να μιλάμε για αυτήν. Να προσπαθούμε να βρούμε διαφορετικούς τρόπους επικοινωνίας. Και με τον τρόπο αυτό να καταλάβουμε ότι μπορούμε να την σταματήσουμε. Να σταθούμε απέναντι της και να την προλάβουμε.
Ως μέλη της κοινωνίας και κοινωνικά οντά , έχουμε χρέος όχι μόνο να προστατέψουμε και να φροντίσουμε ,τα θύματα, αλλά και να διαδώσουμε την στάση μας απέναντι της η οποία είναι μόνο μια. Στοπ !
Την εκδήλωση πλαισίωσαν μουσικά τα παιδιά Παντελής Κυριαζής και Βάλλια Μάστορη δίνοντας στην εκδήλωση το δικό τους μήνυμα μέσα από τις νότες τους.
Η επιστημονική προσέγγιση του θέματος από την γνωστή ψυχολόγο και συνεργάτιδά μας στο περιοδικό, Ελίνα Τρωγαδα, μετέτρεψε την ενημέρωση σε μια διαδραστική συζήτηση ανταλλαγής απόψεων, προτάσεων και σκέψεων.
Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με την πρόεδρο και τα μέλη του παραρτήματος να ανανεώνουν το ραντεβού με τους φίλους Αντικαρκινικής προσφέροντας τσάι και γλυκά.
Το La Figura με ενδιαφέρον αναμένει τις επόμενες δράσεις της Αντικαρκινικής Λιβαδειάς.