Την Μαριέττα Γιαννάκου την τίμησε η τοπική Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης τον Μάρτιο του 2018 με αφορμή την ημέρα της γυναίκας και είμαι ιδιαίτερα περήφανη που παρουσίασα το έργο της.
Καλό παράδεισο Μαριέττα , αγωνίστρια μέχρι τέλους.
Η Μαριέττα γεννήθηκε στο Γεράκι Λακωνίας, ένα μικρό χωριό έξω από την Σπάρτη. Η μητέρα της ήταν εκπαιδευτικός και ο πατέρας της διηύθηνε το τοπικό γραφείο του ΟΤΕ και του ταχυδρομείου. Καλλιεργημένοι άνθρωποι και οι δύο με φιλελεύθερες απόψεις μετέδωσαν και στις δύο κόρες τους την κουλτούρα τους και τα ιδανικά τους. Από μικρό κορίτσι στο αυστηρό λακωνικό χωριό φορούσε παντελόνια γεγονός ανήκουστο για την εποχή και δεν της άρεσαν οι περιορισμοί. Ο θάνατος του πατέρα της σε ηλικία μόλις 45 ετών, την σημάδεψε και συγχρόνως την δυνάμωσε. Αφού τελείωσε το σχολείο στην Σπάρτη έδωσε εξετάσεις στην Ιατρική Αθηνών και στην συνέχεια έκανε ειδικότητα στην Ψυχιατρική, ενώ συνέχισε τις σπουδές της στο Πανεπιστήμιο της Γάνδης στο Βέλγιο.
Η Μαριέττα Γιαννάκου είχε μια διακριτή πορεία και συμβολή στα πολιτικά δρώμενα για τέσσερεις δεκαετίες. Ξεκίνησε την πολιτική της δραστηριότητα ως μέλος της ΟΝΝΕΔ μετά το 1974 και τότε γνωρίστηκε με τον ιδρυτή της ΝΔ Κων/νο Καραμανλή. Στις ευρωεκλογές του 1984 εκλέχθηκε ευρωβουλευτής, ενώ το 1989 τοποθετήθηκε επικεφαλής του ψηφοδελτίου της ΝΔ.
Η κυβερνητική της θητεία ξεκινά με τις βουλευτικές εκλογές του 1990, οπότε διορίζεται Υπουργός Υγείας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων για την περίοδο 1990-1991. Στις βουλευτικές εκλογές του 1993 εκλέγεται βουλευτής Α΄ Αθηνών της Νέας Δημοκρατίας, ξεκινώντας την κοινοβουλευτική της θητεία. Το 1999 επανεκλέγεται ευρωβουλευτής και είναι από τους πρωτοπόρους ευρωβουλευτές για την άσκηση πολιτικής κατά των ναρκωτικών στην Ευρώπη.
Στις εκλογές του 2000 επανεκλέγεται βουλευτής Α΄ Αθηνών της Νέας Δημοκρατίας και ορίζεται Αντιπρόεδρος της Διαρκούς Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, Μέλος της Διαρκούς Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων και Εθνικής Άμυνας, μέλος Διακομματικής Επιτροπής για τα ναρκωτικά, Πρόεδρος της Ομάδας Φιλίας με το Κοινοβούλιο της Πολωνίας, και μέλος των Ομάδων Φιλίας με τα Κοινοβούλια των ΗΠΑ και του Μαρόκου.
Το 2002 ορίζεται εκπρόσωπος της Βουλής των Ελλήνων στη «Συνέλευση για το Μέλλον της Ευρώπης». Πιστεύει βαθιά στην Ευρωπαϊκή Ολοκλήρωση, μια πίστη που δεν κλονίστηκε ποτέ, όχι μόνο γιατί κατά την άποψή της δημιουργεί συνθήκες σταθερότητας, συνεργασίας και ειρήνης, αλλά γιατί εξασφαλίζει το ευ ζην.
Το 2004 επανεκλέγεται βουλευτής και διορίζεται Υπουργός Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων για την περίοδο 2004-2007, στην κυβέρνηση Κώστα Καραμανλή. Όπως η ίδια αναφέρει σε συνέντευξή της « Η μητέρα μου αποδέχθηκε πραγματικά ότι είμαι πολιτικό πρόσωπο όταν έγινα Υπουργός παιδείας και ίσως γιατί και αυτή ως εκπαιδευτικός υπηρέτησε με αφοσίωση το δημόσιο σύστημα παιδείας, έβαλε τα κλάματα. Το όνομά της συνδέεται με μία εκτεταμένη απόπειρα μεταρρύθμισης του ελληνικού εκπαιδευτικού συστήματος.
Ως Υπουργός Παιδείας η Μαριέττα Γιαννάκου ανακοίνωσε την άνοιξη του 2006 αλλαγές σε όλα τα επίπεδα της λειτουργίας της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης οι οποίες προέβλεπαν αλλαγές στον τρόπο διάθεσης δωρεάν συγγραμμάτων, αναπροσαρμογή του πανεπιστημιακού ασύλου, καθορισμό ανώτατου χρονικού ορίου φοίτησης, καθολική ψηφοφορία των φοιτητών στις πρυτανικές εκλογές κ.α. Ταυτόχρονα ανακινήθηκε το θέμα της αναθεώρησης του Άρθρου 16 του ελληνικού Συντάγματος, με σκοπό την απάλειψη των νομικών εμποδίων για την ίδρυση μη κρατικών ιδρυμάτων ανώτατης εκπαίδευσης. Οι μεταρρυθμιστικές αυτές προσπάθειες προκάλεσαν σφοδρές αντιδράσεις σε μεγάλο τμήμα της εκπαιδευτικής κοινότητας, καθώς από πολλούς κρίθηκε ότι προωθούσαν την ιδιωτικοποίηση των ελληνικών Πανεπιστημίων και υποβάθμιζαν τις παροχές προς τους φοιτητές και την ποιότητα της εκπαίδευσης. Όμως εκείνη δεν φοβήθηκε τις συγκρούσεις και προωθούσε όχι τα ευχάριστα αλλά τα χρήσιμα για την ελληνική κοινωνία. Δεν υπάρχει αμφιβολία έλεγε, ότι όταν κάνει ένα λάθος μια γυναίκα χρεώνεται σε όλες τις γυναίκες, όταν όμως το κάνει ένας άνδρας λέμε αυτός το έκανε και δεν τρέχει τίποτε. Οι γυναίκες κατηγορούνται πολύ εύκολα. Οι άντρες συχνά, θεωρούν, ότι πας να τους φας ένα πόστο. Αλλά η κοινωνία μας έχει επενδύσει στις γυναίκες. Πώς είναι λοιπόν δυνατόν να μην θέλει να πάρει την επένδυση αυτή πίσω;
Ξεπερνώντας τα προβλήματα υγείας που της παρουσιάστηκαν το 2008, στις ευρωεκλογές του 2009 τέθηκε επικεφαλής του ψηφοδελτίου της Νέας Δημοκρατίας πραγματοποιώντας την τελευταία της θητεία στο Ευρωκοινοβούλιο και το 2019 εκλέχθηκε ως βουλευτής Επικρατείας.
΄Ηταν από τα στελέχη της ΝΔ που χωρίς ταλαντεύσεις, με ανοικτό μυαλό συμμετείχε τόσο στο Ελληνικό όσο και στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ως πολιτικό στέλεχος πρώτης γραμμής. Υπηρέτησε την Ελλάδα με ορθολογισμό και μετριοπάθεια αλλά και με σταθερότητα, υποστηρίζοντας τις θέσεις της. Στην εποχή της ολιστικής αμφισβήτησης για τους πολιτικούς , η προσωπικότητα, το ήθος και το έργο της Μαριέττας Γιαννάκου αποτελούν θετικό πρότυπο για όλους μας. Συνδύασε σπουδές, καριέρα και μητρότητα κάτι που για καμία γυναίκα δεν είναι εύκολο, αλλά που όλες μας το προσπαθούμε και διακρίθηκε στην πολιτική τόσο εντός , όσο και εκτός Ελλάδας.
Στην διαδρομή της απέδειξε ότι είναι αγωνίστρια και γενναία όχι μόνο στην πολιτική και δημόσια ζωή αλλά και στην προσωπική της ζωή. Όπως έχει η ίδια αναφέρει σε συνέντευξή της αναφερόμενη στο περιστατικό της υγείας της το 2008 «το γιατί να συμβεί αυτό σε εμένα, είναι μια ανόητη προσέγγιση». Συνέβη δυστυχώς και η μάνα Μαριέττα στο κρεβάτι του νοσοκομείου δεν νοιαζόταν αν θα πεθάνει αλλά ανησυχούσε για την κόρη της. «Θέλω να ζήσω για να την στηρίξω» είναι τα λόγια της. Η ιδιότητα της μητέρας πάνω από όλες τις άλλες ήταν πολύ ισχυρή κι ας έκανε καριέρα στην πολιτική. Μήπως τελικά οι γυναίκες καριέρας ασχολούνται περισσότερο με τα παιδιά τους; όπως η ίδια έχει αναφέρει.
Τιμούμε την Μαριέττα Γιαννάκου την πολιτικό, την επιστήμονα, μα πάνω από όλα την γυναίκα και την μάνα που δεν λύγισε στις αντιξοότητες και αποτελεί σπουδαίο παράδειγμα για όλες τις γυναίκες.
Κυρία Γιαννάκου σας ευχαριστούμε που υπηρετήσατε την δημόσια ζωή και μοιραστήκατε μαζί μας την εμπειρία και την σοφία σας.
Κλαίρη Σαραντάκου
Τομεάρχης Δημόσιας Διοίκησης Ν.Δ
Υπ. Ευρωβουλευτής