Η μοναδική και αιθέρια φιγούρα της Μαρίας Κάλλας, του θρύλου της ελληνικής όπερας, κοσμεί πρόσφατα την πόλη της Βενετίας στην Ιταλία μέσα από ένα επιβλητικό γλυπτό που μοιάζει με θεϊκό που έφτιαξε ένας Έλληνας γλύπτης.
Ο παγκοσμίου φήμης Νίκος Φλώρος, πρεσβευτής της σύγχρονης ελληνικής τέχνης, σμίλεψε το εντυπωσιακό άγαλμα φτιαγμένο από ατσάλι. Είναι 2,5 μέτρα ύψος και ζυγίζει μισό τόνο. Το γεγονός ότι το άγαλμα είναι κατασκευασμένο από ατσάλι, συμβολίζει τη διαχρονική αντοχή του μύθου του Κάλλας, ενώ η καλλιτέχνις τονίζει την ελληνική καταγωγή της απεικονίζοντας την ως Καρυάτιδα (η αρχαία γυναικεία φιγούρα που χρησίμευσε ως η αρχιτεκτονική υποστήριξη ενός κτιρίου), με τη ελληνική σημαία χαριτωμένη με χάρη γύρω από το φόρεμά της.
“«Παρουσίασα στη Μαρία Κάλλας ντυμένη με την ελληνική σημαία ως αρχαία ελληνική θεά, που αποκαλύπτει την Ελλάδα μέσα από το ανθρώπινο σχήμα της» έγραψε ο Φλώρος σε μια από τις αναρτήσεις του στα social media μετά την αποκάλυψη του αγάλματος.”
Μια άλλη ενδιαφέρουσα λεπτομέρεια: στο αριστερό της χέρι, η ελληνική σοπράνο κρατά το συμβολο της άριας «Casta Diva», της διάσημης σοπράνο προσευχής από την όπερα του Μπελίνι «Νόρμα» που είχε καθορίσει την καριέρα της Κάλλας.
Ανακαλύπτω το γλυπτό έξω από ένα θέατρο ορόσημο της Βενετίας
Το γλυπτό κοσμεί την είσοδο του Teatro Laenice στην ιταλική πόλη της Βενετίας, ορόσημο στην καριέρα της ελληνικής σοπράνο. Εκεί, το 1947, η Μαρία Κάλλας ερμήνευσε για πρώτη φορά την όπερα του Πουτσίνι “Turandot”, κατέχοντας τον πρωταγωνιστικό ρόλο.
Το άγαλμα παρουσιάστηκε στις 21 Δεκεμβρίου, κατά τη διάρκεια εκδήλωσης που συνδύαζε την ιστορία, την τέχνη και τη μουσική. Διοργανώθηκε από την αρχιτέκτονα Ανδρονίκη Φουτσίτζογλου (Ρόνι Φούτσι).
«Η ζωή και η καριέρα της Μαρίας Κάλλας αποτελούν πηγή ατελείωτης έμπνευσης», δήλωσε η Φουτζιτζόγλου. “Η γλυπτική του Νίκου Φλώρου αποκαλύπτει με μοναδικό τρόπο, τη δυναμική αλλά και την ευθραυστότητα της προσωπικότητάς της, καθιστώντας την Κάλλας ένα παγκόσμιο σύμβολο τέχνης.”
Την εκδήλωση παρακολούθησαν πολυάριθμα άτομα από τον κόσμο των Τεχνών και των Γραμμάτων της Βενετίας, μεταξύ των οποίων η αντιδήμαρχος Τεχνών της Βενετίας, Πάο Μαρ, η συγγραφέας Έλενα Ματαϊοπούλου και η καθηγήτρια Κατρίνα Καρπινάτο.
Μετά τη Βενετία, το γλυπτό θα ταξιδέψει σε όλο τον κόσμο σε διάφορες πολιτιστικές εκδηλώσεις, ακολουθώντας τη ζωή και την καριέρα της θρυλικής ελληνικής σοπράνο.
Μαρία Κάλλας, ένας θρύλος που ζει
Η Μαρία Κάλλας μπορεί να πέθανε πριν από 47 χρόνια, αλλά η αθάνατη φωνή της ζει, μαζί με το θρύλο της. Δεν είναι μυστήριο γιατί οι Έλληνες, οι Ιταλοί και οι Αμερικανοί, όλοι διεκδικούν την Κάλλας ως δική τους.
Γεννήθηκε ως Σοφία Σεσίλια Άννα Μαρία Καλολεγοπούλου στις 2 Δεκέμβριου 1923, στη Νέα Υόρκη, το οικογενειακό της όνομα αργότερα έγινε Κάλλας. Εκπαιδευμένη στην Ελλάδα, άρχισε να εμφανίζεται σε ηλικία 8 ετών.
Έζησε στη Νέα Υόρκη για τα πρώτα δεκατρία χρόνια. Αν και στη συνέχεια έζησε κυρίως στην Ευρώπη, τραγούδησε επίσης στις ΗΠΑ από το 1954 έως το 1974 και τα αγγλικά ήταν η μητρική της γλώσσα. Έμαθε ελληνικά από τους γονείς της.
Στη Βερόνα συναντά τον Giovanni Battista Meneghini, έναν πλούσιο βιομήχανο που είναι παθιασμένος με την όπερα. Είκοσι οκτώ χρόνια μεγαλύτερός της, έγινε ο εραστής της και ο τότε σύζυγός της το 1949.
Το 1954 έχασε περίπου 30 κιλά και μεταμορφώθηκε στην απόλυτη ντίβα, παίρνοντας κορυφαία μέρη στις πιο γνωστές όπερες.
Το 1959 η Κάλλας αφήνει τον Μενεγκίνι να ξεκινήσει μια παθιασμένη εννιάχρονη σχέση με τον Αριστοτέλη Ωνάση. Το ειδύλιο τους τελειώνει το 1968 όταν ο Ωνάση αφήνει την Κάλλας για να παντρευτεί τη χήρα Τζάκι Κένεντι.
Στις 20 Φεβρουαρίου θριαμβεύει στην «Τόσκα» στο Παρίσι. Κατά τη διάρκεια μιας παράστασης στις 29 Μαΐου, αρρωσταίνει. Στις 5 Ιουλίου, «παρά τις συμβουλές του γιατρού της», ανεβαίνει στη σκηνή για τελευταία φορά στο Λονδίνο, με τη βασίλισσα Ελισάβετ Β’ στο ακροατήριο.
Το 1973 η Κάλλας αναλαμβάνει μια διεθνή περιοδεία σε ρεσιτάλ. Στο Παρίσι, ανθοδέσμες βροχή στη σκηνή, συνοδευόμενες από όρθιους χειροκροτητές και κραυγές για την «Viva Maria», ακόμα κι αν οι κριτικοί ήταν λιγότερο ενθουσιώδεις.
Η Κάλλας πεθαίνει στο σπίτι της στο Παρίσι στις 16 Σεπτέμβρη του 1977, σε ηλικία 53 ετών, έχοντας υποστεί καρδιακή προσβολή.
ΠΗΓΗ GREEK REPORTER