Γνωριμία με το 1ο Διεθνές Κινηματογραφικό Φεστιβάλ Λιβαδειάς.

Όλοι γνωρίζουμε τον διεθνώς γνωστό και πολυβραβευμένο μουσικοσυνθέτη, καθώς και δημοσιογράφο Δημήτρη Κατή. Επίσης γνωρίσαμε τον Δημήτρη και σαν βραβευμένο σκηνοθέτη /σεναριογράφο με την ταινία του Broken Circle που παρουσιάστηκε αρχικώς στο ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ, ΖΟΥΓΚΛΑ και από το NOW24. Μία ταινία η οποία “σάρωσε” τα διεθνή κινηματογραφικά βραβεία, με πάνω από 50 διακρίσεις. Σήμερα θα παρουσιάσουμε μία ακόμη καινοτομία -δημιουργία του Δημήτρη Κατή.

Το 2019, είχε την ιδέα στα πρωταρχικά της στάδια για τη διοργάνωση μεγάλου διεθνούς κινηματογραφικού φεστιβάλ στην Ελλάδα. Φέτος το 2024, η προ πενταετίας αυτή ιδέα του Δημήτρη γίνεται πραγματικότητα. Το “ΔΙΕΘΝΕΣ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΛΙΒΑΔΕΙΑΣ” με τον αγγλικό διακριτικό τίτλο“MUSES FILM AWARDS”, δηλαδή τα Kινηματογραφικά Bραβεία των Mουσών, δέχεται ήδη από όλο τον κόσμο δημιουργίες κινηματογραφιστών με ταινίες μεγάλου και μικρού μήκους.

WWW.MUSESFILMAWARDS.COM

Ο Δημήτρης Κατής είναι ο Πρόεδρος και  Ιδρυτής του φεστιβάλ και μας εξηγεί τον λόγο που διάλεξε την όμορφη πόλη της Λιβαδειάς.

Δημήτρης Κατής:

“Στόχος μου και σκοπός μου ήταν και είναι πάντοτε, είτε μέσω της μουσικής μου είτε μέσω των κινηματογραφικών δημιουργιών ή άλλων καλλιτεχνικών έργων, η προβολή του Ελληνικού Πολιτισμού και η συνεχής διεθνής προαγωγή του Ελληνισμού όπου είναι η βάση της δημιουργίας του Δυτικού Πολιτισμού. Η Λιβαδειά είναι μία αρχέγονος περιοχή γεμάτη ελληνική ιστορία, μία πόλη ανάμεσα στα πιο ιερά όρη των Ελλήνων, τον Παρνασσό και τον Ελικώνα. Η Λιβαδειά βρίσκεται στην ιερή πανάρχαια γη της Βοιωτίας μαζί με την Θήβα και τον Ορχομενό, όπου η “Θεογονία” του Ησιόδου “είδε το φως της δημιουργίας”. Στο όρος Ελικών ο θεός Απόλλων περιστοιχιζόμενος από τις Εννέα Mούσες, έβαλε είτε “μυθολογικά” είτε ιστορικά, τις βάσεις όλων των τεχνών που έχουμε σήμερα, και αυτών ακόμη των τεχνών που προήλθαν από την μίξη και τη σύνδεση μεταξύ των, όπως η τέχνη του κινηματογράφου.

Από την Λιβαδειά βέβαια, να συμπληρώσω, είναι και η καταγωγή του πατέρα μου, πράγμα που μου δίνει ακόμα μία ώθηση να τεθεί αυτή η πόλη στα ύψη του πολιτισμού ανάμεσα σε άλλα αντίστοιχα κινηματογραφικά φεστιβάλ και αντίστοιχες πόλεις που φιλοξενούν πετυχημένες κινηματογραφικές διοργανώσεις. Έχοντας λάβει την τεχνογνωσία από αντίστοιχα φεστιβάλ στο εξωτερικό, είτε στα οποία έχω βραβευτεί πολλάκις, είτε επειδή είμαι μέλος κριτικής επιτροπής, όπως προσφάτωςστοTony Curtis internationalFilm Festival,το οποίο πραγματοποιήθηκε τον Σεπτέμβριο του 2024 στην Ουγγαρία προς τιμήν του μεγάλου Ουγγρο-Εβραίου Αμερικανού ηθοποιού του Ηollywood, ΤonyCurtis”.

Τον Ιούνιο του 2024 πραγματοποιήθηκε η επίσημη παρουσίαση και ενημέρωση του “Διεθνούς Κινηματογραφικούς Φεστιβάλ Λιβαδειάς -Τα Κινηματογραφικά Βραβεία των Μουσών”στο Επιμελητήριο Βοιωτίας στην Λιβαδειά υπό την Αιγίδα του επιμελητηρίου και του ίδιου του Προέδρου κ. Παναγιώτη Αγνιάδη. Χάρηκα ιδιαίτερα που ο Δήμαρχος Λεβαδέων κ. Δημήτρης Καραμάνης και ο Αντιπεριφερειάρχης Βοιωτίας κ. Γιώργος Ντασιώτης καθώς και η Αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού -Πολιτισμού Στερεάς Ελλάδος κα. Φανή Παπαθωμά, αγκάλιασαν και στήριξαν με θέρμη κι αγάπη, την προσπάθειά μας, με άμεση συνεργασία στην πράξη. Στις επίσημες ομιλίες τους στην παρουσίαση του φεστιβαλ, φάνηκε η χαρά και η ικανοποίηση τους για το ότι, η Λιβαδειά, η Βοιωτία και ολόληρη η Στερεά Ελλάδα θα είναι κεντρικός διεθνής πολιτιστικός πόλος έλξης,  και φυσικά ο πολιτισμός της Ελλάδος θα προαχθεί σε ολόκληρο τον κόσμο.

Στην επίσημη αυτή παρουσίαση είχαμε τρεις κύριους ομιλητές, τον καταξιωμένο επί δεκαετίας ηθοποιό κ. Τάκη Χρυσικάκο, την διευθύντρια στο γραφείο του γενικού γραμματέα του υπουργείου ανάπτυξης κυρία Φένια Αδαμίδη, τον πληρεξούσιο υπουργό τάξης Α΄ε.τ, δηλαδή τον πρέσβη και διπλωμάτη κ. Νικόλαο Δ. Καννέλο. Και από την Αμερική με βίντεο χαιρετισμό ο Paul kotrotsios, εκδότης και ιδιοκτήτη της Ελληνοαμερικανικής εφημερίδας Hellenic news of America και ιδρυτή του Hermes expo, στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Να προσθέσουμε πως, ο Μορφωτικός Σύλλογος Λιβαδειάς με το νεοκλασικό του κτίριο ιστορικής αξίας θα είναι ο χώρος υποδοχής και κυρίως εγγραφής/καταγραφής των υποψηφίων προς βράβευση καλλιτεχνών κινηματογραφιστών και των vip καλεσμένων μας.

“Υπάρχουν πολλές κατηγορίες που μπορεί ένας κινηματογραφιστής να διαγωνιστεί στο φεστιβάλ, έτσι δίνεται δυνατότητα σε κάποιον που παίρνει μέρος σε μία ταινία να θέτει τον εαυτό του υποψήφιο είτε για επίσημη συμμετοχή είτε προς δυνητική βράβευση και εύφημη μνεία. Επίσης υπάρχουν ειδικές κατηγορίες όπως θα δείτε και στο website όπου είναι αποκλειστικά για μαθητές- φοιτητές σχολών κινηματογράφου και αποφοίτους. Όλες οι συμμετοχές στο φεστιβάλ μας θα γίνονται μέσω της διεθνούς πλατφόρμας Film Freeway”.

ΣΕΛΙΔΑ ΥΠΟΒΟΛΗΣ ΤΑΙΝΩΝ

https://filmfreeway.com/MusicFilmAwards-LevadiaInternationalFilmFestival?utm_campaign=Music+Film+Awards+-+Levadia+International+Film+Festival

Κατά την διάρκεια του φεστιβάλ θα πραγματοποιηθούν- συγχρόνως των δεκάδων προβολών ταινιών από όλο τον κόσμο – σεμινάρια, workshops/showcases,σε διάφορα ιστορικά κτίρια, δημοτικές και ιδιωτικές εγκαταστάσεις της πόλης της Λιβαδειάς. Οι προβολές των επίσημων συμμετοχών αλλά και των υποψηφίων για βραβεία θα γίνουν στις καταπληκτικές υπερ – σύγχρονες αίθουσες του Cineplex Filippos υπό την σημαντική προσφορά των αδερφών Ιωάννη και Χρήστου Γκώνια.

Μέχρι στιγμής υπάρχει ένα πλούσιο“cast”ειδικών καλεσμένων (special guests), και επίσης ξένων κι Ελλήνων καταξιωμένων προσωπικοτήτων που στελεχώνουν το “Jury Board” δηλαδή την επίσημη κριτική επιτροπή, διάσημοι αλλά και με ποιότητα άνθρωποι των τεχνών, του πολιτισμού και της διπλωματίας:

  • Σπουδαία ονόματα όπως οι: ο γνωστός και καταξιωμένος ηθοποιός Τάκης Χρυσικάκος, η Δρ. Φένια Αδαμίδη Διευθύντρια στο γραφείο του Γενικού Γραμματέα στο Υπουργείο Ανάπτυξης.
  • O διάσημος τενόρος και πιανίστας Φίλιππος Μοδινός, γιός του αειμνήστου βαρύτονου Τζων Μοδινού, ο δημοσιογράφος και εκδότης της μεγαλύτερης σε κυκλοφορία ελληνοαμερικανικής εφημερίδος, HNA (Hellenic News of America) Ελληνο-Αμερικανός Paul Κοτρώτσιος από την Φιλαδέλφεια της Πενσυλβάνια.
  • O ιδρυτής και πρόεδρος της Aυστριακής διαδικτυακής εταιρείας Wocoo(film social media) ο Ρουμάνος Andrei Muntean.
  • Ο Έλληνας πρέσβης Νίκος Κανέλλος, ο οποίος είναι εξαιρετικός ζωγράφος μεταξύ άλλων. Ο πρέσβης Νικόλαος Κανέλλος, έχει βραβευτεί από τον Υπουργό Πολιτισμού της Γαλλίας, με το βραβείο, “ΙΠΠΌΤΗΣ ΤΟΥ ΤΆΓΜΑΤΟΣ ΤΩΝ ΤΕΧΝΏΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΓΡΑΜΜΆΤΩΝ”.
  • Ο βραβευμένος με βραβείο ΕΜΜΥ, ο Ελληνο-Αμερικανός animator Νάσος Βακάλης από το LosAngeles, και ο γνωστός Ελληνο – Αμερικανός γλύπτης των βραβείων Artemis Awards, Εξηκίας Τριβουλίδης.
  • Επίτιμο μέλος της κριτικής επιτροπής και Special VIP guest, η καταξιωμένη πρόεδρος και ιδρύτρια του “Ευρώ Αμερικανικού Συμβουλίου Γυναικών” κυρία Λούλα Λόη Αλλαφογιάννη.
  • Επίτιμο επίσης μέλος της επιτροπής καθώς και κύρια ομιλήτρια θα είναι και η πολιτικός βουλευτής (Congresswoman) του Aμερικανικού Kογκρέσου Carolyne Maloney,γνωστή και ως“Mπουμπουλίνα”για τις πάγιες φιλελληνικές της θέσεις.
  • Η καταξιωμένη συγγραφέας και δημοσιογράφος Ελληνο-Καναδή Ιουστίνη Φραγκούλη, ο σκηνοθέτης Χαράλαμπος Περσίδης με πληθώρα δημιουργίας βίντεο clips εκ των περισσοτέρων γνωστών καλλιτεχνών στον ελλαδικό χώρο εδώ και δεκαετίες.
  • Ένα ακόμη σημαντικό μέλος προστέθηκε στην Κριτική Επιτροπή, ο διάσημος Ελληνο-Γερμανός σκηνοθέτης, ΓΙΏΡΓΟΣ ΠΑΠΑΒΑΣΙΛΕΊΟΥ. Δεκάδες οι ταινίες και οι σειρές για την τηλεόραση που έχει σκηνοθετήσει ο Γιώργος για το γερμανικό τηλεοπτικό κανάλι RTL και και την δημόσια γερμανική τηλεόραση ZDF, για δεκαετίες, και τώρα στην Ελλάδα με πολλές γνωστές σειρές της ελληνικής τηλεόρασης. Ο Γιώργος έχει σκηνοθετήσει το 2006, την “Φονική Καταιγίδα”, μία αληθινή ιστορία που εξιστορεί την καταστροφική πλημμύρα που συνέβη το 1962 στο Αμβούργο, την μεγαλύτερη γερμανική παραγωγή που έχει γυριστεί στον 21ο αιώνα και στοίχισε περίπου 8 εκατομμύρια ευρώ. Είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Κινηματογράφου.

.

  • Mέλος της επίσημης κριτικής επιτροπής του “ΔΙΕΘΝΟΎΣ “ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΟΎ ΦΕΣΤΙΒΆΛ ΛΙΒΑΔΕΙΆΣ – MUSES FILM AWARDS”  μία εξέχουσα προσωπικότητα ο γνωστός ΠΆΡΙΣ ΚΑΤΣΊΒΕΛΟΣ, Ηθοποιός – Καθηγητής Ανωτέρων Σχολών Δραματικής Τέχνης και Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων καθώς και Καθηγητής Μεταπτυχιακού Ποιοτικής Δημοσιογραφίας και Νέες Τεχνολογίες, του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου Επικοινωνίας και του Aυστριακού πανεπιστήμιου DUK. Ο Πάρις Κατσίβελος είναι βραβευμένος με το <<GUSI PEACE PRIZE INTERNATIONAL 2023>> ΔΙΕΘΝΕΣ ΒΡΑΒΕΙΟ ΕΙΡΗΝΗΣ ΜΕ ΕΔΡΑ ΤΗΝ ΑΣΙΑ, ΑΝΤΊΣΤΟΙΧΟ ΤΟΥ ΒΡΑΒΕΙΟΥ ΝΟΜΠΕΛ ΕΙΡΗΝΗΣ… 38Η ΕΤΗΣΙΑ ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ ΣΤΗ ΜΑΝΙΛΑ ΤΩΝ ΦΙΛΙΠΠΙΝΩΝ.
  • Ο Πρόεδρος και Ιδρυτής του Διεθνούς Κινηματογραφικού Φεστιβάλ“TONY CURTIS – IFF” και Πρόεδρος και Ιδρυτής του “Ουγγρικού Συμβουλίου του Χόλυγουντ”, ο Ούγγρος Διπλωμάτης και Πρέσβης Balazs Bokor, επίτιμο μέλος της Κριτικής Επιτροπής του Φεστιβάλ και Main Supporter του στην Ουγγαρία.

* Ο διεθνούς φήμης Ελληνο-Αμερικανός με ΟΣΚΑΡ βραβευμένος σκηνοθέτης, Alexander Payne υποστηρίζει την προσπάθειά μας και είναι θετικός στην προτασή μου δημιουργίας ειδικού βραβείου ‘Alexander Payne’ στην κατηγορία “Καλύτερος Ανεξάρτητος Σκηνοθέτης”. Η μακρινή καταγωγή της μητέρας του είναι από την Λιβαδειά από τον 19 αι.

* Ο Πρόεδρος του ΕΚΟΜΕ (Εθνικό Κέντρο Οπτικοακουστικών Μέσων και Επικοινωνίας) Λεωνίδας Χριστόπουλος αγκαλιάζει το φεστιβάλ υπό την αιγίδα του.

Πολλά ακόμη ονόματα της ελληνικής και διεθνούς σκηνής αναμένεται να παρευρεθούν στην τριήμερη εκδήλωση του φεστιβάλ στις 4,5 και 6 Απριλίου, 2025.

  • Η Ομάδα διοργάνωσης του φεστιβαλ: Ιδρυτής και Πρόεδρος: Δημήτρης Κατής, Αντιπρόεδρος: Ελίνα Τρωγάδα, εκτελεστική Διεύθυνση:Μαρία Σκουρολιάκου,Διεύθυνση marketing: Αγγελική Καστρίτη, Υπεύθυνος ψηφιακής διαφήμισης και ψηφιακής επικοινωνίας: Κωνσταντίνος Κατής.

Το “ΔΙΕΘΝΕΣ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΛΕΒΑΔΕΙΑΣ – ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΑ ΒΡΑΒΕΙΑ ΜΟΥΣΩΝ” διοργανώνεται από τον “Πολιτιστικό Σύλλογο ΑΠΟΛΛΩΝ”. Το ΔΣ του συλλόγου είναι η ίδια η ομάδα διοργάνωσης με πρόεδρο τον Δημήτρη Κατή.

Ένα μήνα πριν την εκδήλωση θα δημοσιευτεί αναλυτικά το πρόγραμμα όλων των καλλιτεχνικών/πολιτιστικών εκδηλώσεων του διεθνούς τριημέρου του Κινηματογραφικού Φεστιβάλ Λιβαδειάς.

H ΣΕΛΙΔΑ ΤΟY ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΣΤΟ FACEBOOK:

https://www.facebook.com/profile.php?id=61558989383269

TO ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΣΤΟ INSTAGRAM:

https://www.instagram.com/muses_film_awards_liff

Δημοφιλή Άρθρα

Σχετικά άρθρα

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here