Η ανάμνηση ενός πατέρα.

Πριν λίγες μέρες ήταν η γιορτή του πατέρα ή ημέρα του πατέρα. Είναι μια ετήσια κινητή εορτή προς τιμήν του πατέρα, των πατρικών δεσμών και γενικά της επιρροής των πατέρων στην κοινωνία.

Λίγοι την γνωρίζουν ακόμη λιγότεροι την γιορτάζουν. Είναι άλλος ένας εμπορικός σταθμός; Στην Ελλάδα γιορτάζεται κάθε χρόνο την τρίτη Κυριακή του Ιουνίου, σε άλλες χώρες η ημερομηνία μπορεί να διαφέρει.

Με αφορμή την ημέρα αυτή θα ήθελα να κάνω μια αναφορά στην πατρική σχέση. Στην σχέση αυτή που δεν έχει υμνηθεί ούτε φωτιστεί τόσο όσο η μητρική. Είναι όμως τόσο βαθιά υπαρξιακή και ουσιαστικά σημαντική για την εξέλιξη μας.

Πριν κάποια χρόνια είχα κάνει ομιλίες με τίτλο «μπαμπάδες» με ρούμι. Σε αυτές τις ομιλίες θυμάμαι ξεκινούσα πάντα με την έκφραση πως αν η μητέρα συμβολίζει την γη, την φωλιά, την φροντίδα, την αγκαλιά, την επιστροφή τότε ο πατέρας είναι ο αεροδιάδρομος. Αυτός που έχει την μεγάλη ευθύνη να δημιουργήσει τον κατάλληλο τρόπο ώστε να απογειωθούμε.

Η ανάμνηση του πατέρα είναι ένα θέμα που μπορεί να προκαλέσει έντονα συναισθήματα και βαθιές σκέψεις, ανεξάρτητα από το αν ο πατέρας είναι ακόμα ζωντανός ή έχει φύγει από τη ζωή. Η σχέση με τον πατέρα έχει σημαντική επιρροή στην ανάπτυξη της προσωπικότητας, στην αντίληψη του εαυτού και στις σχέσεις με τους άλλους.

Στέκομαι περισσότερο στην ανάμνηση του πατέρα μας διότι αυτό ξέρουμε από εκείνον, τον τρόπο που μας προσέγγισε και βιώσαμε την πατρότητα, και όχι τον ίδιο τον άνθρωπο που είναι/ήταν.

Ας εξετάσουμε μερικές πτυχές που μπορεί να σχετίζονται με τις αναμνήσεις του πατέρα:

Η συναισθηματική επιρροή του πατέρα στον άνθρωπο είναι πολυδιάστατη και μπορεί να έχει βαθιές επιπτώσεις στην ανάπτυξη της προσωπικότητας, στις σχέσεις και στη συναισθηματική ευημερία.

Αγάπη και Υποστήριξη:

Αναμνήσεις ενός πατέρα που προσέφερε αγάπη και υποστήριξη μπορούν να είναι πηγή θέρμης και ασφάλειας. Αυτές οι αναμνήσεις συχνά ενισχύουν την αίσθηση ότι αξίζεις να αγαπηθείς. Όταν ο πατέρας παρέχει σταθερή υποστήριξη και ενθάρρυνση βοηθά στην ανάπτυξη της αυτοεκτίμησης του παιδιού. Αυτή η υποστήριξη μπορεί να έρθει μέσα από τη θετική αναγνώριση των προσπαθειών και των επιτευγμάτων του παιδιού. Από την άλλη πλευρά, ένας πατέρας που είναι συχνά επικριτικός ή αποδοκιμαστικός μπορεί να μειώσει την αυτοεκτίμηση του παιδιού. Η συνεχής κριτική μπορεί να δημιουργήσει ανασφάλεια και έλλειψη αυτοπεποίθησης.

Ένας πατέρα που έθετε κανόνες και παρείχε καθοδήγηση μπορεί να είναι διφορούμενες. Ενώ η πειθαρχία μπορεί να συνδεθεί με ασφάλεια και σταθερότητα, μπορεί επίσης να συνδεθεί με αυστηρότητα και περιορισμούς.

Εξερεύνηση της Ταυτότητας

Οι αναμνήσεις του πατέρα συχνά περιλαμβάνουν το πώς ήταν ως πρότυπο και ποιες αξίες ή στάσεις ζωής ενέπνευσε. Αυτές οι αναμνήσεις μπορούν να βοηθήσουν στην κατανόηση των δικών σου αξιών και επιλογών. Μερικές φορές, όμως περιλαμβάνουν στοιχεία με τα οποία μπορεί να διαφωνείς ή να θέλεις να διαφοροποιηθείς. Αυτό μπορεί να είναι μέρος της διαδικασίας διαμόρφωσης της δικής σου ταυτότητας.

Οι σχέσεις του πατέρα με τη μητέρα και άλλα σημαντικά πρόσωπα μπορεί να χρησιμεύσουν ως πρότυπο για το πώς το παιδί θα αντιληφθεί και θα διαχειριστεί τις δικές του σχέσεις στο μέλλον. Ένας πατέρας που δείχνει σεβασμό και αγάπη στις σχέσεις του προάγει παρόμοιες συμπεριφορές στο παιδί του.Ένας συναισθηματικά διαθέσιμος πατέρας, που ακούει και κατανοεί τα συναισθήματα του παιδιού, βοηθά το παιδί να αναπτύξει την ικανότητα να εκφράζει και να διαχειρίζεται τα συναισθήματά του με υγιή τρόπο.

Συμπεριφορά και Αξίες

Οι πατέρες συχνά παίζουν σημαντικό ρόλο στη διδασκαλία αξιών όπως η ειλικρίνεια, η υπευθυνότητα, και η εργατικότητα. Μέσω της συμπεριφοράς τους και των προσδοκιών που θέτουν, οι πατέρες μεταδίδουν αυτές τις αξίες στα παιδιά τους. Τα παιδιά συχνά μιμούνται τις συμπεριφορές των γονιών τους. Ένας πατέρας που δείχνει θάρρος, εντιμότητα και σεβασμό μπορεί να επηρεάσει θετικά τη συμπεριφορά του παιδιού.

Συναισθηματική Ανθεκτικότητα

Ένας πατέρας που αντιμετωπίζει τις δυσκολίες με ψυχραιμία και ανθεκτικότητα μπορεί να διδάξει στο παιδί του πώς να αντιμετωπίζει τις προκλήσεις και τα εμπόδια στη ζωή του. Αυτή η συναισθηματική ανθεκτικότητα είναι κρίσιμη για την ψυχική υγεία και την ευημερία. Επίσης η υποστήριξη του πατέρα σε περιόδους κρίσης, όπως όταν το παιδί αντιμετωπίζει απογοητεύσεις ή απώλειες, μπορεί να ενισχύσει την ικανότητα του παιδιού να ανακάμψει από δύσκολες καταστάσεις.

Αντιμετώπιση Απώλειας Πατέρα

Συναισθηματική Κληρονομιά: Η απώλεια ενός πατέρα μπορεί να είναι τραυματική, αλλά η θετική συναισθηματική κληρονομιά που αφήνει πίσω του μπορεί να προσφέρει παρηγοριά και δύναμη. Αναμνήσεις που περιλαμβάνουν στιγμές αγάπης και υποστήριξης μπορεί να βοηθήσουν στην επεξεργασία της θλίψης.

Διατήρηση της Μνήμης: Πολλοί άνθρωποι βρίσκουν παρηγοριά και νόημα στη διατήρηση της μνήμης του πατέρα τους μέσω παραδόσεων, αφηγήσεων και προσωπικών αντικειμένων που τους τον θυμίζουν.

Η συναισθηματική επιρροή του πατέρα είναι μοναδική και μπορεί να διαφέρει σημαντικά από άτομο σε άτομο. Η κατανόηση και η αναγνώριση αυτής της επιρροής μπορεί να βοηθήσει στην καλύτερη κατανόηση του εαυτού και των συναισθηματικών αντιδράσεων.

Η απώλεια του πατέρα είναι μια από τις πιο δύσκολες εμπειρίες που μπορεί να αντιμετωπίσει κανείς, ανεξαρτήτως ηλικίας. Η διαδικασία του πένθους είναι μοναδική για κάθε άτομο και μπορεί να επηρεάσει τη ζωή και την ψυχολογία με διάφορους τρόπους. Ας εξετάσουμε μερικές πτυχές της απώλειας του πατέρα και πώς μπορεί κανείς να την αντιμετωπίσει:

Συναισθηματική Επίδραση

Η θλίψη είναι το πιο κοινό συναίσθημα μετά την απώλεια. Η οδύνη μπορεί να είναι έντονη και να διαρκέσει για μεγάλο χρονικό διάστημα.Η αναπόληση ευχάριστων αναμνήσεων μπορεί να φέρει παρηγοριά αλλά και νοσταλγία. Οι αναμνήσεις μπορούν να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση της απώλειας, αλλά μπορεί επίσης να προκαλούν πόνο.

Η απώλεια του πατέρα μπορεί να δημιουργήσει ένα αίσθημα κενού και μοναξιάς, ειδικά αν υπήρχε μια στενή σχέση.

Πένθος και Αντιμετώπιση

Η διαδικασία του πένθους περιλαμβάνει διάφορα στάδια, όπως άρνηση, θυμό, διαπραγμάτευση, θλίψη και αποδοχή. Η κατανόηση ότι αυτά τα στάδια είναι φυσιολογικά μπορεί να βοηθήσει στην επεξεργασία των συναισθημάτων.

Υποστήριξη από Οικογένεια και Φίλους:

Η υποστήριξη από την οικογένεια και τους φίλους είναι κρίσιμη κατά τη διάρκεια αυτής της δύσκολης περιόδου. Μοιραστείτε τις σκέψεις και τα συναισθήματά σας με αυτούς που σας κατανοούν και σας νοιάζονται. Η απώλεια ενός πατέρα μπορεί να αλλάξει τις οικογενειακές δυναμικές. Άλλα μέλη της οικογένειας μπορεί να χρειαστεί να αναλάβουν νέους ρόλους και ευθύνες.

Τρόποι Αντιμετώπισης

Συναισθηματική Έκφραση:

Είναι σημαντικό να επιτρέψετε στον εαυτό σας να εκφράσει τα συναισθήματά του. Το κλάμα, η ομιλία για τον πατέρα σας και η αναπόληση των αναμνήσεων μπορούν να βοηθήσουν στη διαδικασία του πένθους.

Επαγγελματική Βοήθεια:

Αν το πένθος είναι ιδιαίτερα έντονο και επηρεάζει την καθημερινή σας ζωή, μπορεί να είναι χρήσιμο να αναζητήσετε τη βοήθεια ενός ψυχολόγου ή συμβούλου. Η θεραπεία μπορεί να προσφέρει υποστήριξη και εργαλεία για την αντιμετώπιση της απώλειας.

Διατήρηση της Μνήμης:

Δημιουργήστε τρόπους για να τιμήσετε και να διατηρήσετε τη μνήμη του πατέρα σας. Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει φωτογραφικά άλμπουμ, αφηγήσεις ιστοριών, ή τη συμμετοχή σε δραστηριότητες που αγαπούσε.

Αυτοφροντίδα:

Φροντίστε τον εαυτό σας τόσο σωματικά όσο και ψυχικά. Η άσκηση, η υγιεινή διατροφή, και η εξασφάλιση επαρκούς ύπνου μπορούν να βοηθήσουν στη διατήρηση της ψυχικής σας υγείας κατά τη διάρκεια αυτής της δύσκολης περιόδου.

Κοινωνική Ενσωμάτωση:

Συμμετέχετε σε κοινωνικές δραστηριότητες και αναζητήστε νέους τρόπους να συνδεθείτε με τους άλλους. Οι κοινωνικές σχέσεις μπορούν να προσφέρουν σημαντική υποστήριξη και να βοηθήσουν στην ανακούφιση της μοναξιάς.

Η απώλεια του πατέρα είναι ένα από τα πιο συναισθηματικά φορτισμένα γεγονότα στη ζωή ενός ανθρώπου. Ωστόσο, με την κατάλληλη υποστήριξη και τους σωστούς τρόπους αντιμετώπισης, είναι δυνατόν να επεξεργαστεί κανείς τα συναισθήματά του και να βρει νόημα και δύναμη ακόμα και μέσα από τον πόνο.

Είναι πολύ πιο εύκολο να γίνεις πατέρας από το να είσαι. ~ Κεντ Νερμπερν

ΕλίναΤρωγάδα

B.Sc. Ψυχολόγος Ψυχοθεραπεύτρια

Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας παιδιών , εφήβων & ενήλικων

elinatr@yahoo.com

τηλ. Επικοινωνιας 2261020781

Δημοφιλή Άρθρα

Σχετικά άρθρα

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here