Ξαφνικά νιώθεις να σε κατακλύζει το στρες; Να σε πιάνει άγχος και να πανικοβάλλεσαι; Πάντα υπάρχουν τρόποι για να το αντιμετωπίσεις.
Τι κι αν σου έλεγα ότι μπορείς να αντιμετωπίσεις το στρες ενεργοποιώντας ένα νεύρο που ονομάζεται πνευμονογαστικό ή vagus nerve;
Φαντάσου το σαν ένα δέντρο, του οποίου τα κλαριά αλληλεπιδρούν με σχεδόν κάθε σύστημα οργάνων στο σώμα σου.
Ρόλος του είναι να συλλέγει πληροφορίες για το πώς λειτουργούν τα όργανα και στέλνει επίσης μηνύματα από τον εγκέφαλο πίσω στο σώμα, βοηθώντας στον έλεγχο της πέψης, του καρδιακού παλμού, της φωνής, της διάθεσης και του ανοσοποιητικού συστήματος.
Είναι το κύριο νεύρο του παρασυμπαθητικού νευρικού συστήματος το οποίο, σε αντίθεση με το συμπαθητικό νευρικό σύστημα, μας βοηθά να ξεκουραστούμε, να αφομοιώσουμε πληροφορίες και να νιώθουμε ήρεμοι.
Ωστόσο, εάν το σώμα δεν είναι σε θέση να ρυθμίσει το πνευμονογαστρικό νεύρο, θα βρίσκεται σε μια συνεχή κατάσταση «πάλης ή φυγής», δημιουργώντας φλεγμονές, αδυναμία επούλωσης του μεταιχμιακού συστήματος και κακό πνευμονογαστρικό τόνο (vagal tone).
Όσο πιο ενεργοποιημένο είναι το πνευμονογαστρικό νεύρο, τόσο πιο αποτελεσματικά μπορούμε να διαχειριζόμαστε το άγχος στη ζωή μας.
Πως ενεργοποιούμε το πνευμονογαστρικό νεύρο για να αποβάλουμε το στρες
1. Ρίξε λίγο παγωμένο νερό στο πίσω μέρος του λαιμού σου
Όταν το σώμα σου «παραδίνεται» στο άγχος και τον πανικό, το κρύο μπορεί να σε βοηθήσει να διεγείρεις το πνευμονογαστρικό νεύρο και το παρασυμπαθητικό νευρικό σύστημα. Η αίσθηση μπορεί να είναι σαν ένα μικρό σοκ στην αρχή, αλλά σιγά-σιγά θα παρατηρήσεις τους παλμούς σου να πέφτουν.
2. Σιγοτραγούδα, γέλα ή κάνε… γαργάρες
Επειδή το πνευμονογαστρικό νεύρο διέρχεται τόσο από το λάρυγγα όσο και από το φάρυγγα, καθώς οι φωνητικές χορδές μας δονούνται, τμήματα του πνευμονογαστρικού νεύρου διεγείρονται, μειώνοντας το άγχος.
3. Πάρε μεγάλες, βαθιές αναπνοές
Όταν είμαστε αγχωμένοι, φοβισμένοι ή ανήσυχοι και γενικά όταν κάτι δεν πάει καλά στη ζωή μας, μία από τις αλλαγές που μπορεί να παρατηρήσουμε είναι αυτή στην αναπνοή μας. Ωστόσο, αν εκείνη τη δύσκολη στιγμή καταφέρουμε να την ελέγξουμε, όλα ξαφνικά βελτιώνονται.
Σύμφωνα με το Χάρβαρντ, η εξάσκηση αργής, βαθιάς αναπνοής για λίγα μόνο λεπτά την ημέρα μπορεί να μειώσει την αρτηριακή πίεση, μειώνοντας ενδεχομένως τον πρώτο αριθμό της μέτρησης (συστολική αρτηριακή πίεση) έως και 10 μονάδες.
Πηγή: Vita