Στη Χαν Κανγκ από τη Νότιο Κορέα το Νόμπελ Λογοτεχνίας 2024

Το Βραβείο Νόμπελ Λογοτεχνίας για το 2024 απονεμήθηκε, σύμφωνα με ανακοίνωση της Επιτροπής, στη λογοτέχνη από τη Νότια Κορέα, Χαν Κανγκ, που γεννήθηκε το 1970, «για τη βαθιά ποιητική της πρόζα που αναμετράται με ιστορικά τραύματα και εκθέτει το εύθραυστο της ανθρώπινης ζωής».

Η Χαν Κανγκ έχει συζητηθεί και άλλες φορές διεθνώς για τη δουλειά της. Το 2016 είχε τιμηθεί με το Διεθνές Βραβείο Μυθιστορήματος Man Booker για το μυθιστόρημα The Vegetarian (στα ελληνικά: Η Χορτοφάγος, κυκλοφορεί σε μετάφραση Αμαλίας Τζιώτη από τις εκδόσεις Καστανιώτη), με θέμα την κάθοδο μιας γυναίκας στην ψυχική ασθένεια και την άρνηση των μελών της οικογένειάς της να την προστρέξουν.

«Η Χαν Γκανγκ αφηγείται μέσα από τρεις φωνές, τρεις διαφορετικές οπτικές γωνίες, τούτη την πυκνή, παράξενη και εξαίρετα δομημένη ιστορία, περιγράφοντας πώς ακριβώς μια συνηθισμένη γυναίκα απορρίπτει τις συμβάσεις και τις προκαταλήψεις που τη δένουν με το σπίτι της, την οικογένειά της, την κοινωνία μέσα στην οποία ζει».

Μπόιντ Τόνκιν, πρόεδρος της κριτικής επιτροπής του Διεθνούς Βραβείου Booker 2016

Η Χαν Κανγκ είναι κόρη συγγραφέα, ενώ συγγραφέας είναι και ο αδελφός της. Από τα 10 της ζει στη Σεούλ, όπου σπούδασε κορεατική λογοτεχνία. Εμφανίστηκε στα γράμματα το 1993, με πέντε ποιήματά της. Το 1994 δημοσίευσε το πρώτο της διήγημα, που μάλιστα βραβεύτηκε σε έναν λογοτεχνικό διαγωνισμό της νοτιοκορεατικής πρωτεύουσας. Το 1995 πρωτοδημοσιεύτηκε μυθιστόρημά της. Η Χορτοφάγος είναι το δεύτερο μυθιστόρημά της και πηγή της έμπνευσής της ήταν ένας αγαπημένος της από τα μαθητικά χρόνια της ποιητής, ο Γι Σανγκ, και ιδίως η συλλογή του Πιστεύω ότι οι άνθρωποι πρέπει να είναι φυτά. Ήταν ένα ποίημα που παρέπεμπε στα χρόνια που η Κορέα βρισκόταν υπό ιαπωνική κατοχή. Έχει εκδώσει επίσης τις συλλογές διηγημάτων Τα φρούτα της γυναίκας μου (2000) και Η σαλαμάνδρα της φωτιάς (2012), καθώς και τα μυθιστορήματα Μαύρο ελάφι (1998), Τα κρύα σου χέρια (2002), Φυσάει αέρας, πήγαινε (2010), Μάθημα ελληνικών (2011), Ανθρώπινες πράξεις (2014), Το λευκό βιβλίο(2016) και Δεν ξεχνώ (2021). Επίσης, είναι μουσικός και εικαστικός.

Τα βιβλία της Baby Buddha και Η Χορτοφάγος έχουν γυριστεί κινηματογραφικές ταινίες. Στα ελληνικά κυκλοφορεί ακόμα ένα βιβλίο της, Μάθημα ελληνικών (Καστανιώτη, 2022), επίσης μεταφρασμένο από την Αμαλία Τζιώτη.  

The book journal

Δημοφιλή Άρθρα

Σχετικά άρθρα

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here