Τα παιδιά είναι σαν το υγρό τσιμέντο. Ο,τιδήποτε πέφτει επάνω τους αφήνει αποτύπωμα. (Haim Ginnott)
Όλες είμαστε κόρες κάποιου πατερά. Όλες έχουμε ακούσει για το ότι ο πατέρας που έχει κόρη είναι τυχερός. Στερεότυπα ή αλήθειες; Πολύ πρόσφατα ασχοληθήκαμε με την σημασία και την ουσίας της πατρικής σχέσης.
Οι πιο πάνω φράσεις δεν αποτελούν δεδομένα! Δυστυχώς στην κοινωνίας μας η μη συμμετοχή του πατέρα στην ανατροφή είναι συχνό φαινόμενο και μάλιστα στην ανατροφή τη κόρης. Και ενώ στην αρχή, στα πρώτα παιδικά χρονιά, η σχέση είναι έκδηλη, με χάδια, φιλιά και αγκαλιές, μοιάζει όσο περισσότερο η κόρη μεγαλώνει τόσο να μεγαλώνει και η απόσταση με τον πατερά.
Ειδικά από την στιγμή που η κόρη θα γίνει γυναίκα (δηλαδή θα γίνει η έναρξη της εμμήνου ρήσεως) μοιάζει η σχέση να μένει σε παύση, αν όχι να τερματίζει. Ίσως πολύ αργότερα ξανά στην ενήλικη ζωή της κόρης, πατέρας και κόρη να ξανασυναντηθούν.
Όλα αυτά όμως είναι γενικές παρατηρήσεις και η κάθε σχέση μπορεί να είναι τόσο διαφορετική όσο και μοναδική.
Σε αυτό το άρθρο λοιπόν ας δώσουμε ιδιαίτερη έμφαση στη σχέση του πατέρα με την κόρη του.
Η πατρική φιγούρα παίζει καθοριστικό ρόλο στο είδος των μετέπειτα σχέσεων της κόρης. Αποτελεί το μοντέλο για το πώς θα είναι η σχέση της με έναν άντρα. Ο πρώτος δεσμός μιας κοπέλας σχηματίζει τις προσδοκίες που θα έχει στους δεσμούς του μέλλοντος. Ο γονέας διδάσκει τον τρόπο με τον οποίο το παιδί θα προσεγγίσει τη ζωή και τις σχέσεις, πώς θα εκφράζει και θα λαμβάνει αγάπη. Με άλλα λόγια σχηματίζει και χρωματίζει τις γραμμές με τις οποίες θα μπορέσουμε να δώσουμε νόημα στις αντιδράσεις των άλλων.
Με αυτόν τον τρόπο, η πρώτη σχέση μιας γυναίκας με τον πατέρα της, ο οποίος είναι συνήθως το πρώτο αντικείμενο της αγάπης της, σχηματίζει τις συνειδητές και ασυνείδητες αντιλήψεις της για το τι να περιμένει και τι να δεχτεί από κάποιον σύντροφο.
Όταν λοιπόν ένας πατέρας ασχολείσαι με την κόρη του, στέλνει ένα ξεκάθαρο μήνυμα: ‘’Θέλω να είμαι ο πατέρας σου. Ενδιαφέρομαι για σένα. Απολαμβάνω την παρέα μαζί σου. Εσύ και εγώ έχουμε μία σχέση που είναι σημαντική για μένα.’’
Βέβαια σημαντική είναι και η συμπεριφορά του πατέρα.
Οι μπαμπάδες χρειάζεται να θυμούνται πως οι κόρες δεν χρειάζονται έναν τέλειο πατέρα αλλά έναν πατέρα που τις αγαπάει, τον αγαπούν και κατανοούν τα λάθη του πολύ περισσότερο από την έλλειψη της δικής του στοργικής υποστήριξης.
Είναι αλήθεια πως δεν είναι εύκολη υπόθεση η πατρότητα. Και αυτό γιατί πιστεύουμε πως χρειάζονται πολλά πράγματα για να επιτύχει. Στην ουσία χρειάζεται ένα και μοναδικό: την αγάπη.
Η πατρότητα είναι η πληρέστερη αντρική εμπειρία στη ζωή γιατί μέσα απ’ αυτή ο άντρας ωριμάζει, νιώθει δυνατός και σημαντικός. Πολλοί είναι οι άντρες που πιστεύουν ότι είναι πιο εύκολο να μεγαλώσουν ένα γιο παρά μία κόρη. Ωστόσο, αυτή η πεποίθηση σχετίζεται με το φόβο ότι δεν θα τα καταφέρουν επειδή είναι άντρες και δεν σχετίζεται με την πραγματικότητα.
Το κορίτσι μεγαλώνοντας είναι σημαντικό και αναγκαίο να εισπράξει την αγάπη και το σεβασμό για το φύλο της από τον πατέρα της ώστε να νιώθει ασφαλής και να ενισχυθεί η αυτοπεποίθηση της. Σε πολύ μεγάλο βαθμό, η αυτοεκτίμηση του κοριτσιού εξαρτάται από τη στάση του πατέρα της. Αν ο πατέρας, για παράδειγμα, υποτιμά τις γυναίκες, θεωρεί ότι έχουν περιορισμένες δυνατότητες, ότι είναι αδύναμες και χρειάζονται την προστασία των ανδρών είναι πολύ πιθανό να μεταφέρει στην κόρη του αισθήματα ανεπάρκειας, αδυναμίας, περιορισμένη βούληση και τάσεις υποταγής στο αντρικό φύλο.
Επίσης, ο πατέρας λειτουργώντας ως πρότυπο στο κορίτσι επηρεάζει ιδιαίτερα, θετικά ή αρνητικά την επιλογή του συντρόφου της. Η κόρη βλέπει στον πατέρα τον ιδανικό σύντροφο και τον θαυμάζει. Δημιουργεί μέσα από το πρότυπό του την εικόνα για τον αντρικό ρόλο και τις αντρικές συμπεριφορές. Με κάποιο τρόπο κατευθύνει τις μελλοντικές της επιλογές, προσδοκίες και ελπίδες. Συμβάλλει δηλαδή στην κοινωνική και σεξουαλική ταυτότητα του κοριτσιού και στην ανάπτυξη της προσωπικότητάς της.
Είναι λοιπόν πολύ ξεκάθαρο πως η σχέση πατέρα – κόρης είναι πραγματικά σχέση ζωής και για τους δυο. Είναι σημαντικό να ξεπερνιούνται οι φόβοι και οι αναστολές και να αναζητούνται τρόποι για τη δημιουργία, την ενίσχυση και την εξέλιξη μιας τέτοιας σχέσης. Μιας σχέσης που ξεκινάει να χτίζεται από πολύ νωρίς, από την ώρα μηδέν, εκείνη την ώρα που η κόρη γεννιέται και ο άντρας γίνεται πατέρας!
Ας μην διστάσετε λοιπόν μπαμπάδες να προσφέρετε απλόχερα στις κόρες σας την αγάπη και την αποδοχή που κανείς άλλος στην γη δεν μπορεί να τους προσφέρει.
ΕλίναΤρωγάδα
B.Sc. Ψυχολόγος Ψυχοθεραπεύτρια
Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας παιδιών , εφήβων ενήλικων
τηλ. Επικοινωνιας
6978268826