Αν και μικρά σε µέγεθος, τα μπισκότα έχουν µεγάλη και πλούσια ιστορία και παράδοση. Ξεκίνησαν ως η απαραίτητη «ξηρά» τροφή για στρατιώτες, ναυτικούς και ταξιδιώτες, που εµπλουτισµένη µε μέλι και ξηρούς καρπούς, τους έδινε την απαραίτητη ενέργεια. Ως ξηρά τροφή, όµως, έπρεπε να ψηθεί πολύ και καλά για να µην µουχλιάζει και να διατηρείται περισσότερο. Γι’ αυτό τα έψηναν δύο φορές –εξ ου και το όνοµα «διπυρίτης άρτος» και «biscotus» (bis=δύο, coquere=ψήνω)– ήταν δηλαδή διπλοφουρνιστά. Έλληνες και Ρωµαίοι τα εµπλούτιζαν µε ξερά φρούτα, οι Αιγύπτιοι µε κεχρί, οι Κινέζοι τα έφτιαχναν με αλεύρι από ρύζι και σουσάµι και οι Πέρσες προσέθεταν µπαχαρικά.
Σηµαντικός σταθµός στην ιστορία τους ήταν ο18ος αιώνας, ο κατά πολλούς «λαίµαργος αιώνας», όπου η ζύµη τους εµπλουτίστηκε κυρίως µε ζάχαρη και σοκολάτα (µέχρι τη βιοµηχανική επανάσταση, το µέλι κρατούσε τα ηνία και η σοκολάτα –η «τροφή των θεών» των Μάγια– δεν ήταν µαζικής παραγωγής) και µαζί µε βούτυρο, κρέµες, φρούτα, µεταµορφώθηκαν σε γαλλικά «πτι-φουρ» και «πτι-µπερ» και σε αγγλικά γλυκίσµατα, απαραίτητα συνοδευτικά για το τσάι.
Tα χριστουγεννιάτικα μπισκότα έχουν επιπλέον χάρες: εντυπωσιακή εμφάνιση, φαντασμαγορικά σχέδια και χρώματα και απίθανη γεύση. Και συνήθως υπάρχει και μια ιστορία που τα συνοδεύει. Όπως τα τζίντζερμπρεντ με το ανθρωπόμορφο σχήμα, που μάλλον οφείλεται στη βασίλισσα Ελισάβετ Α ́, η οποία τα σέρβιρε σε ξένους αξιωματούχους. Λέγεται ότι στην Ευρώπη τα έφερε το 992 μ.Χ. ο Αρμένιος μοναχός Γρηγόριος της Νικόπολης, ο οποίος έζησε στο Bondaroy στη βόρεια-κεντρική Γαλλία κι εκεί δίδαξε στους Γάλλους την τέχνη του τζίντζερμπρεντ.
Προμηθευτείτε γιορτινά κουπ πατ, και καλές πρώτες ύλες και ετοιμάστε τα πιο γιορτινά μπισκότα.
Και μην ξεχάσετε να αφήσετε λίγα μπισκότα και ένα φλιτζάνι ζεστό γάλα για τον Άη Βασίλη, την παραμονή της Πρωτοχρονιάς!
Σας προτείνουμε λοιπόν μια από τις πολλές συνταγές που υπάρχουν και καλή επιτυχία!
ΥΛΙΚΑ 400 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
½ κ. γλ. μπέικιν πάουντερ
250 γρ. καστανή ζάχαρη
200 γρ. βιτάμ
30 ml γάλα
100 γρ. αμυγδαλόψυχα κοπανισμένη
1 βανίλια,
1 κ.γλ. κανέλα
½ κ.γλ. γαρύφαλλο
½ κ.γλ. μοσχοκάρυδο
Για το γλάσο και τη διακόσμηση 3 φλ. ζάχαρη άχνη 3 κ.σ. ζεστό νερό χρωματιστή τρούφα smarties ή/και m&m’s
Τις φίλες μας και τα πιτσιρίκια για να στολίσουμε μαζί
ΕΚΤΕΛΕΣΗ 1. Χτυπάμε ελαφρά και σε χαμηλή ταχύτητα του μίξερ, το βούτυρο με τη ζάχαρη. Ύστερα προσθέτουμε πρώτα το γάλα και μετά όλα τα υπόλοιπα υλικά. 2. Ανακατεύουμε με το χέρι, μέχρι να δημιουργηθεί μια ομοιογενής ζύμη που να μην κολλάει στα χέρια. Αν χρειαστεί, προσθέτουμε λίγο ακόμα αλεύρι. 3. Σε αλευρωμένο πάγκο εργασίας στρώνουμε τη ζύμη. Την απλώνουμε με τα χέρια και ύστερα με τον πλάστη την πιέζουμε ελαφρά για να γίνει λεία. 4. Κόβουμε τη ζύμη σε μπισκότα-σχηματάκια με κουπ πατ. Τα μπισκοτάκια πρέπει να είναι περίπου μισός πόντος σε πάχος. 5. Ψήνουμε στους 200°C για 13-15 λεπτά. 6. Όσο τα μπισκότα κρυώνουν, ετοιμάζουμε το γλάσο, ρίχνοντας σε ένα μπολ όλο το νερό και σιγά-σιγά τη ζάχαρη, μέχρι να δημιουργηθεί μια μάζα σφιχτή που να μη «τρέχει». Αν θέλουμε πολύχρωμο γλάσο, το χωρίζουμε πρώτα σε μπολάκια, προσθέτουμε μερικές σταγόνες χρώμα ζαχαροπλαστικής σε κάθε μπολ και ανακατεύουμε. 7. Βάζουμε το γλάσο σε κορνέ και ζωγραφίζουμε σχέδια σε εντελώς κρύα μπισκότα, ώστε να μη λιώσει. 8. Στολίζουμε με smarties και πολύχρωμη τρούφα. Απλώνουμε την τρούφα σε ένα ρηχό πιάτο και πιέζουμε ελαφρά τη γλασαρισμένη πλευρά των μπισκότων. Στο τέλος τοποθετούμε μικρές μπίλιες από γλάσο για να κολλήσουμε και τα smarties. 9. Σερβίρουμε σε πιατέλα ή φτιάχνουμε μια συσκευασία δώρου, σε πλακέ κουτάκι με φιόγκο. 10. Και τώρα τρώμε!
πηγη doctv, γαστρονόμος