3 Συνταγές με γλυκά που περίσσεψαν από τα Χριστούγεννα!

Έχετε μελομακάρονα.  Έχετε κουραμπιέδες και σίγουρα ένα τεράστιο πανετόνε ή τσουρέκι μαστίχας. Σωστά;

Δείτε λοιπόν πως αυτά τα γλυκά μπορούν να σας δώσουν εντυπωσιακές δημιουργίες του λεπτού και του ταψιού!

Τσιζκέικ με μελομακάρονα

Υλικά

350 γρ. μελομακάρονα θρυμματισμένα

100 γρ. βούτυρο

400 γρ. τυρί κρέμα

1 γάλα ζαχαρούχο

Ξύσμα λεμονιού ή πορτοκαλιού

3 κουταλιές τρούφα ή νιφάδες σοκολάτας

Ανακατέψτε το λιωμένο βούτυρο με το μίγμα από τα μελομακάρονα.

Απλώστε ομοιόμορφα σε μια αποσπώμενη φόρμα διαμέτρου 24 εκ. (Πατήστε καλά με ένα ποτήρι και βάλτε στο ψυγείο για 15 λεπτά)

Χτυπήστε το τυρί κρέμα στο μίξερ να αφρατέψει. Προσθέστε το ζαχαρούχο και το ξύσμα.

Απλώστε με μια σπάτουλα την κρέμα πάνω από τα μελομακάρονα.

Πασπαλίστε με την τρούφα και βάλτε το γλυκό στο ψυγείο για δύο ώρες.

Σαλάμι σοκολάτας με κουραμπιέδες

Υλικά

150 γρ. κουβερτούρα λιωμένη (σε μπεν μαρί ή φούρνο μικροκυμάτων)

100 γρ. βούτυρο ή μαργαρίνη

50 γρ. κακάο

1 πρέζα αλάτι

1 σφηνάκι κονιάκ (προαιρετικά)

300 γρ. κουραμπιέδες

Στην λιωμένη σοκολάτα προσθέστε το βούτυρο και το αλάτι. Ανακατεύετε να ομογενοποιηθεί.

Σπάστε τους κουραμπιέδες σε κομμάτια (τινάξτε να φύγει η πολλή άχνη. Χωρίς, όμως να την πετάξετε) και προσθέστε τους στη σοκολάτα. Ανακατεύετε απαλά.

Στρώνετε ένα κομμάτι διπλής μεμβράνης στον πάγκο της κουζίνας και αδειάζετε το μίγμα.

Τυλίγετε σε σαλάμι και του δίνετε ένα οβάλ σχήμα. Σφίξτε τις άκρες για να γίνει πιο συμπαγές.

Καλύψτε με αλουμινόχαρτο και βάλτε το στο ψυγείο. Αν είστε ανυπόμονοι, τότε η κατάψυξη θα σας φέρει πιο γρήγορο αποτέλεσμα.

Κόβετε σε κομμάτια και πασπαλίζετε με την άχνη.

Πανετόνε ή τσουρέκι εκμέκ

Φέτες πανετόνε (Όσες για να καλύψετε το πυρίμαχο σκεύος ή το ταψί)

Λίγο βούτυρο για το σκεύος και για να αλείψετε τις φέτες.

Σιρόπι

11/2 ποτήρι νερό

1 ½ ποτήρι ζάχαρη

1 ξύλο κανέλας

Κρέμα

1 φάκελο κρέμα ζαχαροπλαστικής βανίλια

Γάλα φρέσκο (σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας)

½ κουταλάκι θρυμματισμένη μαστίχα

Επικάλυψη

400 γρ. κρέμα γάλακτος 35% λιπαρά χτυπημένη σε σφιχτή σαντιγί

2 κουταλιές φιστίκι Αιγίνης, καρύδι ή αμύγδαλο φιλέ.

Βουτυρώστε το σκεύος που θα χρησιμοποιήσετε και καλύψτε τη βάση με τις φέτες πανετόνε.

Ψήστε στον φούρνο για 10 – 12 λεπτά να φρυγανιστούν. (Προτιμήστε τις αντιστάσεις).

Ετοιμάζετε το σιρόπι.

Βάζετε σε ένα κατσαρολάκι τα υλικά και αφού πάρουν μια βράση, αφήνετε στην φωτιά για 5 λεπτά.

Μόλις οι φέτες είναι έτοιμες, περιχύστε τις με το σιρόπι και αφήστε να κρυώσουν καλά.

Χτυπήστε την κρέμα ζαχαροπλαστικής με το γάλα και την μαστίχα και απλώστε πάνω από το πανετόνε.

Βάλτε στο ψυγείο το γλυκό να κρυώσει και να σφίξει η κρέμα.

Χτυπήστε την κρέμα γάλακτος και γαρνίρετε το εκμέκ σας. Πασπαλίστε με το φιστίκι και σερβίρετε.

Γλυκές ευχές!

Αλέκα Ζωγράφου

Δημοσιογράφος – συγγραφέας

Δημοφιλή Άρθρα

Σχετικά άρθρα