Η διατροφή κατά τη διάρκεια της νηστείας είναι πολύ σημαντική για τις κατηγορίες ανθρώπων με ιδιαίτερες ανάγκες ( έγκυες, θηλάζουσες, παιδιά, άτομα με σιδηροπενική αναιμία, διαβήτη ) γι αυτό και πρέπει να είναι ισορροπημένη. Πρέπει να παρέχει όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά, όμως στις συγκεκριμένες κατηγορίες ανθρώπων, υπάρχουν ιδιαίτερα αυξημένες ανάγκες για ασβέστιο, σίδηρο, ψευδάργυρο, μαγνήσιο και βιταμίνη Β12 και βιταμίνη D.
Ασβέστιο : Βοηθά στην ενδυνάμωση των δοντιών, των οστών, στη σύσπαση των μυών, και ρυθμίζει τη λειτουργία της καρδιάς. Ένα μη ισορροπημένο πρόγραμμα διατροφής κατά τη διάρκεια της νηστείας αδυνατεί να παρέχει τη απαραίτητη
ποσότητα ασβεστίου στον οργανισμό. Γι αυτό το λόγο, όσοι επιθυμούν να νηστέψουν θα πρέπει να καταναλώνουν τα κατάλληλα τρόφιμα για να το αποκτήσουν. Πολλές φυτικές τροφές που περιέχουν ασβέστιο είναι το μπρόκολο, ηλιόσποροι,
ξηροί καρποί, όσπρια, οι μπάμιες, τα αποξηραμένα σύκα, ο χαλβάς, τα ενισχυμένα με ασβέστιο δημητριακά, οι ενισχυμένοι με ασβέστιο χυμοί πορτοκαλιού.
Σίδηρος : Η έλλειψη σιδήρου μπορεί να οδηγήσει σε κόπωση ή ακόμη και σε αναιμία. Ο σίδηρός που περιέχεται στις φυτικές τροφές είναι πιο δύσκολο να απορροφηθεί από τον ανθρώπινο οργανισμό συγκριτικά με τον σίδηρο που προέρχεται από τις ζωικές τροφές. Για να διευκολυνθεί η απορρόφηση σιδήρου στον οργανισμό κατά τη διάρκεια μιας νηστείας, πρέπει σε κάθε γεύμα να περιλαμβάνεται κάποιο τρόφιμο πλούσιο σε βιταμίνη C, όπως εσπεριδοειδή, ντομάτα και σπανάκι.
Πρωτεΐνες : Τις καλύτερες πηγές πρωτεϊνών αποτελούν τα κρεατικά, τα πουλερικά τα ψάρια, τα αυγά. Τα άτομα που νηστεύουν λαμβάνουν μεν πρωτεΐνες αλλά δεν
είναι πολύ ισχυρές καθώς έχουν έλλειψη από αμινοξέα που βρίσκονται σε ζωικές τροφές. Γι αυτό στη διατροφή πρέπει να περιλαμβάνονται ποικίλα όσπρια, ξηροί καρποί, σιτηρά, λαχανικά, και φρούτα.
Βιταμίνη Β 12 : Βοηθά τον οργανισμό στη δημιουργία ερυθρών αιμοσφαιρίων και στη διαχείρηση των λιπών και αμινοξέων. Κατά τη διάρκεια της νηστείας καλή πηγή Βιταμίνης Β12 είναι τα προϊόντα σόγιας. Η βιταμίνη αυτή υπάρχει και στα φύκια αλλά στη μορφή αυτή δεν απορροφάται από τον οργανισμό. Η έλλειψη της Β12 δημιουργεί μακροπρόθεσμα προβλήματα όπως η “μεγαλοβλαστική αναιμία” καθώς και προβλήματα στο νευρικό σύστημα.
Βιταμίνη D : Βοηθά τον οργανισμό να απορροφήσει το ασβέστιο και το φώσφορο απαραίτητα για την ενδυνάμωση των οστών και των δοντιών. Επιπλέον η έκθεση του σώματος από 5 μέχρι 15 λεπτά καθημερινά στο φώς του ηλίου συμβάλλει στο να παραχθεί από τον ίδιο τον οργανισμό η βιταμίνη D. Τα άτομα που νηστεύουν και οι ηλικιωμένοι θα πρέπει να μην ξεχνούν την καθημερινή του έκθεση στον ήλιο και να τρώνε τροφές ενισχυμένες με βιταμίνη D όπως δημητριακά, προιόντα σόγιας και
χυμούς πλούσιους σε ασβέστιο.
Ψευδάργυρος : Απαραίτητος για την ανάπτυξη του σώματος και την
αναπαραγωγή των κυττάρων. Ειδικά για τις γυναίκες σε περίοδο εγκυμοσύνης, ο ψευδάργυρος παίζει μεγάλο ρόλο γιατί συμβάλει στην ανάπτυξη του DNA και RNA του εμβρύου. Επειδή ο ψευδάργυρος περιέχεται σε μεγάλες ποσότητες κυρίως στα ζωικά προιόντα, όσοι βρίσκονται σε περίοδο νηστείας θα πρέπει να καταναλώνουν
προιόντα ολικής άλεσης, ταχίνι, όσπρια, βρώμη, μπανάνα, ανανά, πατάτα, σόγια, φασόλια μαυρομάτικα και ξηρούς καρπούς, τα οποία περιέχουν επίσης ψευδάργυρο.
Καλό λοιπόν είναι κατά τη περίοδο νηστείας να ακολουθείται ένα πρόγραμμα ισορροπημένο όχι μόνο ως προς τα θρεπτικά συστατικά αλλά και θερμιδικά.
Κρίνεται δε επιβεβλημένο σε άτομα με ιδιαίτερα επιβαρυμένο ιατρικό ιστορικό να μην συστήνεται η νηστεία γιατί είναι ιδιαίτερα ευάλωτα σε διατροφικά ατοπήματα με απρόβλεπτες πολλές φορές συνέπειες για την υγεία τους.