ΟΧΕΚ Θήβας. Το δώρο του εθελοντισμού και της φιλανθρωπίας!

Ο εθελοντισμός και η αγάπη για το συνάνθρωπο είναι αρετές που όταν τις συναντάς πρέπει να τις εξυμνείς. Κι αυτή την αγάπη για τον άνθρωπο τον ανήμπορο, τον ταλαιπωρημένο από την ζωή, την είδα να περισσεύει στο γηροκομείο της ΟΧΕΚ Θήβας.

Το Γηροκομείο ΟΧΕΚ είναι η πρώτη μονάδα φροντίδας Ηλικιωμένων που ιδρύθηκε στην Βοιωτία. Είναι ένα φιλανθρωπικό Ίδρυμα που ίδρυσε το 1964 η Ορθόδοξη  Χριστιανική Ένωση Κυριών Θηβών, επί Προεδρίας  Μαρίκας  Αγγελίδη.

Όταν έφτασα στο ίδρυμα και πριν μπω για να συναντήσω την πρόεδρο του, Βάσω Λάσπη, θαύμασα τον περιβάλλοντα χώρο.

 Το γηροκομείο αυτό ανεγέρθη σε Δημοτικό Οικόπεδο επί Δημαρχίας του Αγγέλου Αγγελίδη στον Πευκόφυτο  λόφο Καστέλι Θηβών. Είναι μια περιοχή  με μοναδικό φυσικό κάλος και αρχαιολογικά ευρήματα καθώς στη βόρεια πλευρά του λόφου, έπειτα από συστηματικές έρευνες το 1970-1973 αποκαλύφθηκε μυκηναϊκό ταφικό μνημείο, ο λεγόμενος «Οιδίποδος Παίδων».

Με υποδέχτηκαν στο μικρό σαλόνι όπου μετά  το πρωινό πραγματοποιούνται ευχάριστες δραστηριότητες όπως η ζωγραφική. Σαν μικρή καλλιτέχνης κι εγώ, έπιασα τα χρώματα για να ζωγραφίσω μαζί με δύο ηλικιωμένες κυρίες, όπως έκανα κάποτε με την δική μου γιαγιά για να ανακαλύψω μέσα από δύο ζευγάρια μάτια την αγάπη για τη ζωή ακόμη κι όταν αυτή δυσκολεύει.

Αυτό κάνει το γηροκομείο  της ΟΧΕΚ,  περιθάλπει με αγάπη τους άπορους  ηλικιωμένους, δίνει στέγη και φαγητό, στους μοναχικούς ανθρώπους, και παρέχει κοινωνική φροντίδα και περίθαλψη κυρίως σε χαμηλοσυνταξιούχους και ανασφάλιστους ηλικιωμένους που αλλού δεν μπορούν να αποταθούν. Κι αυτό το κάνει δεκαετίες ολόκληρες έχοντας στο πλευρό του τη στήριξη από επώνυμους και ανώνυμους που αναγνωρίζουν την κοινωνική φροντίδα που παρέχει το ίδρυμα αυτό στην ευρύτερη περιοχή.

Η πρόεδρος του ιδρύματος Βάσω Λάσπη, στην συνέντευξή που παραχώρησε στο περιοδικό, μας μετέφερε πολύ πριν την ανέγερση του γηροκομείου το 1964.

«Η  ίδρυση της πρώτου Σωματείου  «Ορθόδοξη Χριστιανική Ένωση Κυριών» έγινε  το  1925 και απαρτίζεται από τις κυρίες που γνώριζαν γραφή και ανάγνωση, επώνυμες κυρίες με προσφορά στον άνθρωπο, με στόχο να διδάξουν την αγία γραφή, να μαθαίνουν στις κυρίες κοπτική ραπτική, να γίνονται καλές σύζυγοι και καλές μητέρες. Αλλά για να συμμετέχουν οι ενδιαφερόμενες στην ένωση αυτή θα έπρεπε να έχουν την σύμφωνη γνώμη του πατέρα, του συζύγου ή του αδερφού μιας και δεν είχαν το δικαίωμα του εκλέγειν και του εκλέγεσθαι.

Τα επόμενα χρόνια οι κυρίες του σωματείου  δίνουν βοήθεια σε εγκαταλελειμμένους και απόρους όπως φαίνεται και από τα πρακτικά που υπάρχουν ακόμα, κάνουν εράνους κι επισκέπτονται τις φυλακές της περιοχής. Επίσης δίνουν χρήματα να μεταφερθούν άνθρωποι στην Αθήνα για την υγεία τους αφού θέριζε η φυματίωση και δίνουν καθημερινά σε όλους γάλα. Το σωματείο βέβαια εκείνη την εποχή περιθάλπει και τους πρόσφυγες που είχαν έρθει από την Μικρά Ασία».

 Η κ. Λάσπη συνέχισε να μας μιλάει ιδιαίτερα συγκινημένη αφού στα πρακτικά του ιδρύματος βρήκε και την βοήθεια που είχε δοθεί και  στη δική της  μικρασιάτισσα προγιαγιά από το ίδρυμα στο οποίο η ίδια σήμερα προεδρεύει.  

« Το 1954, μετά και τον εμφύλιο, τα ορφανά είναι πολλά και οι κυρίες του σωματείου με πρόεδρο την γυναίκα του δημάρχου Α. Αγγελίδη, Μαρίκα Αγγελίδη, απευθύνονται στον δήμαρχο ώστε να τους παραχωρηθεί ένα δημοτικό οικόπεδο για την ανέγερση ορφανοτροφείου. Όταν έφτασαν στην  τοποθεσία που τους παραχωρήθηκε σε αυτόν τον λόφο που βρίσκεται σήμερα το γηροκομείο μας, συνάντησαν έναν ηλικιωμένο να ζει ρακένδυτος μέσα σε μια καλύβα εγκαταλειμμένη και να τρώει από ένα σκουριασμένο κονσερβοκούτι. Αυτό ήταν αρκετό για να αλλάξει το σκοπό τους και αντί ορφανοτροφείου να ιδρυθεί ένα γηροκομείο. Έτσι κι έγινε, ιδρύθηκε το γηροκομείο της πόλης με όλες τις νόμιμες διαδικασίες, με χρήματα πολλών επιφανών της εποχής ανθρώπων και με τη στήριξη όλων των Θηβαίων πολιτών . Επιβλέπων μηχανικός ο αείμνηστος Αριστείδης Τσιπλάκος, ο μετέπειτα βουλευτής και υπουργός. Πρώτοι τρόφιμοι είναι κυρίως οι γονείς των μεταναστών. Αν και το προσωπικό ελάχιστο και  τα μέσα πενιχρά, οι κυρίες αυτές δίνουν αγάπη και σεβασμό στους ηλικιωμένους,  κατά τα χριστιανικά τους πρότυπα και από τότε στην συνείδηση και το μυαλό όλων το γηροκομείο αυτό είναι των φτωχών και των εγκαταλειμμένων ».

Η κ. Λάσπη μας μιλάει με αγάπη και σεβασμό για τις προηγούμενες προέδρους του ιδρύματος στα χρόνια που ακολούθησαν, τους διευθυντές και τα μέλη του ΔΣ.

«Μεγάλη η προσφορά της προέδρου Α. Παυλογιανοπούλου , αλλά και της  Νότας Ακριβάκη, η οποία μαζί με τις υπόλοιπες κυρίες του ΔΣ έκαναν εράνους και μάζευαν λάδι και τρόφιμα από τους κατοίκους των χωριών που δεν μπορούσαν να έρθουν στην Θήβα. Οι κυρίες δεν ήταν απλά το ΔΣ,  μαγείρευαν, σκούπιζαν και καθάριζαν στο γηροκομείο μαζί με το προσωπικό. Γυναίκες με ενσυναίσθηση πέρασαν όλα αυτά τα χρόνια από το γηροκομείο μας αλλά και άντρες που πρόσφεραν ως μέλη του ΔΣ όπως ο Στέλιος ο Ελευσηνιώτης που διετέλεσε και πρόεδρος το Νοσοκομείου της Θήβα και ο Φάνης Μπότης που ήταν υπάλληλος στην πρόνοια. Τη ζωή της αφιέρωσε στο ίδρυμα η διευθύντρια του, Ντίνα Κολέσχια η οποία συνέχισε να προσφέρει εθελοντικά και μετά την συνταξιοδότηση της. Σημαντική η παρουσία στο γηροκομείο μας και του σημερινού διευθυντή, Γιώργο Κιούση που στηρίζει το ίδρυμα τις δύσκολες αυτές εποχές για την οικονομία της χώρας με αντίκτυπο και στα ιδρύματα όπως το δικό μας με φιλανθρωπικό χαρακτήρα».

Η πρόεδρος Βάσω Λάσπη είναι μέλος της ΟΧΕΚ από το 1975, και προσφέρει για χρόνια διακριτικά τις υπηρεσίες της. Συνεχίζοντας την συνέντευξη μας αναφέρει:

« Ως νομαρχιακή σύμβουλος αργότερα γίνομαι  μέλος του εποπτικού συμβουλίου  και έρχομαι να στηρίξω το ίδρυμα αναλαμβάνοντας  όλες τις νομικές και γενικότερες γραφειοκρατικές υποθέσεις του ώστε να μην κινδυνεύσει. Το 2014 εκλέγομαι μέλος της ΟΧΕΚ  και γίνομαι  γ.γ του ΔΣ με την μακροβιότερη πρόεδρο Νίκη Φαρμάκη.

Εκλέγομαι 2017 πρόεδρος της ΟΧΕΚ και με γνώσεις στην δημόσια διοίκηση συνεχίζω το εγχείρημα της νομιμοποίησης του ιδρύματος και με την υποστήριξη υπηρεσιακών παραγόντων , όπως την στήριξη, βοήθεια και καθοδήγηση της διευθύντριας της Δ/σης Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Σοφίας Καϊτατζή και των υπόλοιπων εργαζομένων της υπηρεσίας. Το ίδρυμα είναι πιστοποιημένο πια και συμπορεύεται με όλα τα αδελφά σωματεία, διαφυλάττει την περιουσία του και την χρησιμοποιεί προς όφελος των τροφίμων του που είναι άνθρωποι οι περισσότεροι άποροι… και για δύσκολες περιόδους όπως ήταν του covid αλλά και τις υποχρεώσεις και επιταγές λειτουργίας  του από το κράτος.  Στις μεγάλες απαιτήσεις ενός φιλανθρωπικού ιδρύματος που σκοπό έχει την αγάπη και το σεβασμό, ο εθελοντισμός είναι κυρίαρχος ρόλος γι αυτό κι ευχαριστώ αρχικά όλους τους αφανής ήρωες μας, που προσφέρουν από το υστέρημά τους. Είναι δίπλα μας βέβαια ο δήμαρχος της Θήβας και το ΔΣ του δήμου που συντρέχει σε κάθε μας πρόβλημα, η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας και το Υπουργείο με την αγαστή συνεργασία και συμπαράσταση.  Στο πλευρό της ΟΧΕΚ πάντα βρίσκεται ο Μητροπολίτης μας που αν και υπάρχει το γηροκομείο της μητρόπολης , δεν μας ξεχωρίζει και στέκει αρωγός μας. Σήμερα όμως σε μια τόσο δύσκολη εποχή ένα ίδρυμα σαν το δικό μας μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, με τις μεγάλες απαιτήσεις σε εγκαταστάσεις, προσωπικό, κι έξοδα λειτουργίας και φροντίδας άπορων  ανασφάλιστων ηλικιωμένων,  που δεν θέλουμε και δεν πρέπει να τους λείψει η περίθαλψη, αγωνιούμε για το αύριο του γηροκομείου. Χρειάζεται η γενναία στήριξη του κράτους. Το ίδρυμα αυτό δεν έχει κομματικές ταμπέλες, δεν έχει προσωπικά συμφέροντα, έχει μόνο αγωνία και νοιάξιμο για τους ανθρώπους που ίσως και να μην ενδιαφέρουν πια γιατί δεν είναι παραγωγικοί . Όλοι εμείς εδώ δουλεύουμε καθημερινά για τον παππού και τη γιαγιά μας χωρίς να κουραζόμαστε. Γι αυτό θέλω να ευχαριστήσω από καρδιάς το ΔΣ της ΟΧΕΚ για αυτή την κοινή προσπάθεια, τον διευθυντή μας Γιώργο Κιούση για την στήριξή του, το προσωπικό του ιδρύματος που δίνει καθημερινά τον καλύτερό του εαυτό».

Η πρόεδρος της ΟΧΕΚ Θήβας, Βάσω Λάσπη, είναι μια γυναίκα με μακρά πολιτική ιστορία μιας και έχει δραστηριοποιηθεί στο χώρο του ΠΑΣΟΚ από τα νεανικά της χρόνια και έχει διατελέσει σε θέσεις ευθύνης. Η αγάπη της όμως και η προσφορά της στο εθελοντισμό είναι το ύψιστο αξίωμα της και βραβεύτηκε γι αυτό από τον πρόεδρο της δημοκρατίας Κωστή Στεφανόπουλο. Είναι μια γυναίκα με ενσυναίσθηση καθώς είναι μητέρα παιδιού ΑΜΕΑ και ξέρει καλά τι σημαίνει να χρειάζεσαι και να σε χρειάζονται.

Την ευχαριστώ γι αυτήν την ξεχωριστή συνάντηση.

Δείτε ένα φωτογραφικό αφιέρωμα στην ΟΧΕΚ Θήβας

( Οι φωτογραφίες είναι από το αρχείο του ιδρύματος με την άδεια της προέδρου. Οι τρόφιμοι δεν είναι πια στη ζωή.)

Χρύσα Βρυώνη

Δημοσιογράφος/διαχειρίστρια του La Figura

Δημοφιλή Άρθρα

Σχετικά άρθρα

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here