Η Διεθνής Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Παιδιού -η οποία έχει κυρωθεί στη χώρα μας με νόμο υπερνομοθετικής ισχύος- δεν προβλέπει μόνο τη λήψη όλων των κατάλληλων μέτρων για την προστασία των παιδιών από κάθε μορφή βίας, παραμέλησης, κακής μεταχείρισης ή εκμετάλλευσης αλλά και την υποχρέωση των συμβαλλόμενων κρατών να λάβουν όλα τα κατάλληλα μέτρα για να διευκολύνουν τη σωματική και ψυχολογική ανάρρωση και την κοινωνική επανένταξη κάθε παιδιού θύματος, ενώ η ανάρρωση αυτή πρέπει να γίνει σε περιβάλλον, που ευνοεί την υγεία, τον αυτοσεβασμό και την αξιοπρέπεια του παιδιού (άρθρο 39, ν. 2101/92).
Το παιδί θύμα σεξουαλικής κακοποίησης πρέπει να ξαναπάει στο σχολείο. Πρέπει να μαζέψει τα κομμάτια του, να διαχειριστεί το τραύμα του και να επανεφεύρει την ταυτότητα και την προσωπική του αφήγηση. Πρέπει να ξαναβρεί τη θέση του στην οικογένεια, στη ζωή και τον κόσμο.
Πώς θα το κάνει όταν του θυμίζουμε ξανά και ξανά τις λεπτομέρειες της κακοποίησής του;
Πώς θα αναρρώσει όταν στεκόμαστε έξω απ’ το σπίτι του και δίνουμε αρκετά στοιχεία και μαρτυρίες ώστε να προδώσουμε την ταυτότητά του στον κοινωνικό του περίγυρο;
Η θεμελιώδης θεσμική υποχρέωση δεν είναι το παιδί να επιβιώσει. Είναι να αναπτυχθεί πλήρως ψυχοκοινωνικά και να θεραπευθεί. Έχει ανάγκη από πλαισίωση, φροντίδα και καθοδήγηση από σταθερά πρόσωπα εμπιστοσύνης και όχι από δημοσιεύσεις και ρεπορτάζ που επιτείνουν το τραύμα, το στίγμα και το οδηγούν στην οδυνηρή και ίσως αναπόδραστη δευτερογενή θυματοποίησή του.
Τέλος, με βάση το άρθρο 10 του ΠΔ 77/2003 «Απαγορεύεται η παρουσίαση ανηλίκων μέσω εικόνας, ονόματος ή άλλου τρόπου που να καθιστά σαφή την ταυτότητά τους ή η συμμετοχή τους σε όλες τις εκπομπές που περιλαμβάνονται στον παρόντα κώδικα, όταν αυτοί είναι μάρτυρες ή θύματα εγκληματικών ενεργειών ή δυστυχημάτων ή βρίσκονται σε δύσκολη κατάσταση». Ομοίως στο άρ. 9 παρ. 7 του Ν. 4779/2021 «Σε κάθε περίπτωση, απαγορεύεται η με οποιονδήποτε τρόπο δημοσιοποίηση περιστατικών που θα μπορούσαν να οδηγήσουν στην αποκάλυψη της ταυτότητας του ανηλίκου θύματος πράξης που υπάγεται στα εγκλήματα κατά της γενετήσιας ελευθερίας και οικονομικής εκμετάλλευσης της γενετήσιας ζωής…».
Τηρούνται (άραγε) αυτές οι διατάξεις;
Γεωργία Καρβούνη-Λιάσκου
Δικηγόρος, Πρόεδρος Συλλόγου Γυναικών Αγ. Νικολάου Λιβαδειάς