Πάνω από 50 εκπαιδευτικοί της Β’ Διεύθυνσης, πρώην Σύμβουλοι και Συντονιστές σε Σχολεία της Αττικής, πραγματοποίησαν εκπαιδευτική/ενημερωτική επίσκεψη στο Δίστομο Βοιωτίας και επισκέφθηκαν το Μουσείο Θυμάτων Ναζισμού της Μαρτυρικής κωμόπολης καθώς και την παρακείμενη Βυζαντινή Μονή του Οσίου Λουκά- προστατευόμενο Μνημείο της UNESCO.
Οι δάσκαλοι, πέραν της ξενάγησης από τον Χρ. Παπανικολάου και την παρακολούθηση ντοκιμαντέρ για το χρονικό της Σφαγής 228 Διστομιτών από τους Γερμανούς Ναζί στις 10 Ιουνίου 1944, ενημερώθηκαν για τα δεδομένα πραγματοποίησης μονοήμερων σχολικών εκδρομών ( απόσταση 149 χλμ, , δωρεάν είσοδος, τηλ. 2267-350130 κλπ ) καθώς και για την αξιοποίηση προγραμμάτων που έχει επεξεργαστεί η συντονίστρια του Μουσείου, αρχαιολόγος Αμαλία Παπαϊωάννου για μαθητές, αναλόγως της ηλικίας.
Επίσης ενημερώθηκαν και για δράσεις που πραγματοποιούν Σχολεία Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης στο Δίστομο- στο Μουσείο και στο χώρο του Μαυσωλείου.Όπως αυτή που έγινε την περασμένη εβδομάδα, Γυμνασίου της Γλυφάδας, και η οποία αφορούσε πρωτότυπη παρουσίαση εκπαιδευτικής εργασίας των ίδιων των μαθητών στο υπαίθριο αμφιθέατρο στο Λόφο του Μαυσωλείου Διστόμου, παρουσία και του Δημάρχου Γιάννη Σταθά. Ψυχή της εκπαιδευτικής δράσης των δασκάλων Αττικής ήταν ομάδα Συντονιστών μεταξύ των οποίων και η καταγόμενη από το Δίστομο Ιωάννα Καμπουρμάλη.
Info
Το Μουσείο Θυμάτων Ναζισμού ιδρύθηκε το 2005 από τον τότε Δήμο Διστόμου. Σκοπός του Μουσείου Θυμάτων Ναζισμού Διστόμου είναι η απόκτηση, αποδοχή, φύλαξη, συντήρηση, καταγραφή, τεκμηρίωση, έρευνα, μελέτη και ερμηνεία, καθώς η έκθεση και προβολή στο κοινό ιστορικών μαρτυριών, υλικών και άυλων, που αναφέρονται και τεκμηριώνουν το ιστορικό γεγονός της σφαγής των κατοίκων του Διστόμου από τα Γερμανικά στρατεύματα κατοχής στις 10 Ιουνίου 1944, αλλά και της γενικότερης περιόδου της Κατοχής στους νομούς Βοιωτίας και Φωκίδας.
Το Μουσείο Θυμάτων Ναζισμού βρίσκεται στο κέντρο του Διστόμου. Στεγάζεται σ’ ένα διώροφο πέτρινο κτίριο. Στο ισόγειο οι επισκέπτες του Μουσείου μπορούν να παρακολουθήσουν ένα ημίωρο ντοκιμαντέρ, αλλά και να επισκεφθούν μια συλλογή αντικειμένων της καθημερινής ζωής μιας αγροτικής κοινότητας του Μεσοπολέμου. Κάποια από τα αντικείμενα προέρχονται από τις οικογένειες των θυμάτων της Σφαγής του Διστόμου. Στις δύο αίθουσες του ορόφου αναπτύσσεται η έκθεση του Μουσείου Θυμάτων Ναζισμού. Στην πρώτη αίθουσα, την Αίθουσα του Χρονικού, υπάρχουν αντίγραφα φωτογραφικών τεκμηρίων και αποκομμάτων του ημερήσιου τύπου, ενώ στην Αίθουσα των Θυμάτων, εκτίθενται οι φωτογραφίες των θυμάτων.