Πολλοί άνθρωποι είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί ακόμα και σήμερα για το ποιος θα μπει πρώτος στο σπίτι τους τη νέα χρονιά, δηλαδή θα κάνει ποδαρικό. Γι αυτό κι εμείς στο LF επιλέξαμε δικούς μας ανθρώπους, που τους θεωρούμε καλότυχους και γουρλήδες για να μας κάνουν ποδαρικό. Και φυσικά γυναίκες. Πολλές γυναίκες. Γυναίκες με τόλμη, φαντασία, ψυχή και οξυδέρκεια.
Ο Σύλλογος Γυναικών Αγ. Νικολάου Λιβαδειάς μετρά αρκετά χρόνια και πολλά μέλη.Η πρόεδρό τους, η δικηγόρος Γεωργία Καρβούνη, μας παρουσιάζει αυτές τις γυναίκες και την δράση τους στην συνέντευξη που μας παραχώρησε αλλά το σημαντικότερο είναι πως μας μεταφέρει την θετική τους ενέργεια για το 2022.
- Πότε δημιουργήθηκε ο Σύλλογός σας και πόσα μέλη έχει σήμερα;
Ήταν το 1996 όταν μια παρέα γυναικών στον Ζαγαρά, στην συνοικία του Αγίου Νικολάου, αποφάσισε να βγει από τα στενά όρια των σπιτιών τους και να παρέμβει στην γειτονιά και γιατί όχι και στην πόλη και στην κοινωνία γενικότερα. Με κοινά όνειρα, ανησυχίες, με δυναμική και αποφασιστικότητα δημιουργήθηκε ο ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΑΓΙΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΛΙΒΑΔΕΙΑΣ. Στα επόμενα χρόνια-ήδη μετράμε 25 χρόνια ζωής και συνεχούς δράσης-οι γυναίκες του Συλλόγου Αγίου Νικολάου Λιβαδειάς, απέδειξαν με την συνεχή και έντονη δράση και παρουσία τους πως κανείς όταν θέλει ,μπορεί. Ακούραστες, δημιουργικές και πρωτοποριακές χρόνια τώρα κάνουν την διαφορά. Ένας Σύλλογος Γυναικών, ίσως με τα περισσότερα μέλη στον Νομό, πλέον των διακοσίων, με δράση, παρουσία και προοπτική. Το Δ.Σ του Συλλόγου μας αποτελείται από την
Γεωργία Καρβούνη-Λιάσκου, Δικηγόρο, Πρόεδρο, την Ελένη Λούλου, Αντιπρόεδρο, την Μαρίνα Κωτσαδάμ, Γενική Γραμματέα, την Χάιδω Κόκκορη ,Ειδική Γραμματέα, την Χρυσούλα Γκούμα, Ταμία, και τις Ελένη Μιχαήλ και Γεωργία Χρήστου, Μέλη.
- Πείτε μας λίγα λόγια για την ιστορία και την πορεία του Συλλόγου έως σήμερα.
Ο Σύλλογος μας στεγάζεται στο Παλιό 3ο Δημοτικό Σχολείο στις παρυφές του Ζαγαρά, εκεί όπου οι περισσότεροι Ζαγαρίτες μάθαμε τα πρώτα γράμματα, όπως έλεγαν οι παλιότεροι. Πρόκειται για ένα ιστορικό κτίριο της πόλης -δωρεά του Εθνικού Ευεργέτη Ανδρέα Συγγρού, του οποίου η χρήση μας έχει παραχωρηθεί με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου από το έτος 2010. Αρχικά φιλοξενηθήκαμε σε διάφορα κτίρια εντός του Ζαγαρά και η μόνιμη και σταθερή στέγαση του Συλλόγου μας είναι ένα από τα θέματα που μας απασχολούν.
Στην διάρκεια των είκοσι πέντε αυτών χρόνων ο Σύλλογος μας που σήμερα αριθμεί πλέον των 200 μελών ανέπτυξε έντονη δράση τόσο στον πολιτιστικό τομέα αλλά και στον φιλανθρωπικό και κοινωνικό τομέα.
Ο Σύλλογος μας υπήρξε ιδρυτικό μέλος της Ομοσπονδίας Γυναικών Νομού Βοιωτίας και η ομιλούσα η πρώτη Πρόεδρος της Ομοσπονδίας .
- Ποιος είναι ο σκοπός ενός συλλόγου γυναικών και πόσο δύσκολο είναι να επιτευχθεί στις μέρες μας;
Ο σκοπός ενός Συλλόγου Γυναικών μπορεί και πρέπει να είναι πολυδιάστατος όπως είναι άλλωστε και η γυναικεία φύση. Έτσι οι γυναίκες μπορούν να έχουν δράσεις φιλανθρωπικές, πολιτιστικές , επιστημονικές, κ.α. ειδωμένες μέσα από την ξεχωριστή γυναικεία ματιά και άποψη για αυτό και οι περισσότερες είναι καινοτόμες και ιδιαίτερες. Όσο για τον βαθμό δυσκολίας , αυτό είναι το λιγότερο που μπορεί να ενδιαφέρει, γιατί όποιος θέλει να προσφέρει δεν σκέφτεται τις δυσκολίες. Η δική μας δε άποψη είναι πως όποιος θέλει πραγματικά , μπορεί , συνεπώς επικεντρωνόμαστε στους στόχους μας κάθε φορά αδιαφορώντας για τις τυχόν δυσκολίες. Άλλωστε στο ΣΥΛΛΟΓΟ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΑΓΙΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΥ έχουμε μάθει στα δύσκολα και είναι αυτά που μας κάνουν πιο δυνατές και πιο αξιόμαχες
- Θα θέλαμε να μάθουμε λίγα πράγματα για τις δράσεις και τις εκδηλώσεις σας μέχρι σήμερα αλλά και πόσο δύσκολο είναι να γίνονται στην εποχή του covid-19.
Δεν θα αναφερθώ με λεπτομέρειες στην φιλανθρωπική του δράση διότι η προσφορά στον συνάνθρωπο δεν χρειάζεται τυμπανοκρουσίες και διαφημίσεις…. Όμως όλοι γνωρίζουν ότι οι γυναίκες του Συλλόγου μας χρόνια τώρα τρέχουν κοντά σε όποιον συνάνθρωπο χρειαστεί, αθόρυβα με ανιδιοτέλεια και αυταπάρνηση.
Ο Σύλλογος μας συμμετείχε όλα αυτά τα χρόνια σε καθε εκδήλωση του Δήμου Λεβαδέων (Χριστούγεννα, Αποκριές, Πάσχα, Τροφώνεια) με αξιοσημείωτες δράσεις και λαμβάνοντας μάλιστα πέντε φορές το πρώτο βραβείο στις εκδηλώσεις για το Γαϊτανάκι .
Με το χορευτικό τμήμα παραδοσιακών χορών που λειτουργεί από τον πρώτο κιόλας χρόνο σύστασης του, ταξιδέψαμε και χορέψαμε για τους Έλληνες της Πόλης στο Γηροκομείο Μπαλουκλί και για τους Σεισμοπλήκτους της LAquila.Συμμετείχαμε στο Φεστιβάλ Ευρωπαικών Παραδοσιακών Χωρών στην Πράγα, στο Φεστιβάλ Βαλκανικών Παραδοσιακών Χορών στην Οχρίδα και σε ανάλογες εκδηλώσεις όπου κληθήκαμε σε όλο τον Ελλαδικό Χώρο , όπως και στο Παμβοιωτικό Φεστιβάλ στη Λιβαδειά.
Για δεκαπέντε περίπου χρόνια διοργανώναμε καλοκαιρινές εκδρομές για τα μέλη μας και τους φίλους μας και έτσι έχουμε ταξιδέψει στην Αίγυπτο, Ινδία, Αγίους Τόπους , Μαρόκο, Τυνησία, Καππαδοκία, Τουρκία, Ιταλία , Ισπανία, Γαλλία, Ρουμανία, Βουλγαρία, Σικελία, Πράγα, Βιέννη, Βουδαπέστη, Δαλματικές Ακτές. Πολυποίκιλες και οι εκδρομικές αποδράσεις μας εντός της Ελλάδας.
Κάθε χρόνο επί σειρά ετών πραγματοποιούσαμε τις μέρες των Χριστουγέννων, γιορτή για τους απόμαχους της ζωής προσφέροντας τους μικρά δωράκια και κεράσματα φτιαγμένα με αγάπη και μεράκι από τα μέλη του Συλλόγου μας .Η γιορτή αυτή έχει αλλάξει τα τελευταία χρόνια λόγω της μη συμμετοχής ηλικιωμένων για διάφορους λόγους και κυρίως υγείας, και πλέον διοργανώνουμε γιορτή για τα παιδιά όλης της πόλης .’Έτσι έχουν πραγματοποιηθεί παραστάσεις με τον Γιώργο Λάιο, θεατρικές παραστάσεις και μάλιστα μία από τις πιο επιτυχημένες με την θεατρική ομάδα των Δασκάλων και την σκηνοθετική καθοδήγηση του Θανάση Αντωνίου ήταν η παράσταση ΄΄ΜΙΑ ΜΕΡΑ ΣΤΗ ΖΩΗ ΤΟΥ ΜΠΑΡΜΠΑ ΠΑΝΩΦ ΄΄ .
Συμμετείχαμε και πρωτοστατήσαμε όποτε χρειάστηκε σε κάθε συλλογική κοινωνική δράση τοπικού ή και ευρύτερου φάσματος.
Όλα τα χρόνια πραγματοποιούσαμε και εξακολουθούμε να πραγματοποιούμε για τα μέλη μας και τους φίλους μας δωρεάν ασχολίες και εκμαθήσεις. Έτσι λειτούργησαν κατά καιρούς τμήματα Γυμναστικής, κεντήματος, κατασκευής παραδοσιακής φορεσιάς, Κατασκευής κοσμήματος,, στολισμού σανδαλιών, κ.α.
Συμμετέχουμε στην Επιτροπή Ισότητας των Φύλων του Δήμου Λεβαδέων με σημαντικές παρεμβάσεις, προτάσεις , και δράσεις.
Πρωτοστατήσαμε με την έκθεση παραδοσιακής φορεσιάς που έλαβε χώρα για πρώτη φορά το 2016 και επαναλήφθηκε το 2018 στο ισόγειο του Νερόμυλου και στην Νεροτριβή αντίστοιχα, με ομολογουμένως καταπληκτική απήχηση και επιτυχία .
Πραγματοποιούμε με την ομάδα Φίλων Θεάτρου παραστάσεις στο προαύλιο χώρο της Εκκλησίας του Αγίου Νικολάου. Συμμετείχαμε στην AGROFEST, στην Λιτανεία για την ανακομιδή των λειψάνων του Αγίου Νικολάου,σε εκδηλώσεις σε συνεργασία με τον Δήμο για την παιδική σεξουαλική κακοποίηση, το οικογενειακό Δίκαιο.
Διοργανώσαμε το 2018 και το 2019 δύο εξαιρετικές εκδηλώσεις σε συνεργασία με την Περιφερειακή ενότητα Βοιωτίας και την Αντιπεριφερειάρχη κ.Φανή Παπαθωμά για να τιμήσουμε την ημέρα της Γυναίκας, και τον Νοέμβριο 2019 για πρώτη φορά στην πόλη μας – με την ίδια συνδιοργάνωση – μιλήσαμε για την Παγκόσμια Ημέρας εξάλειψης της Βίας κατά των Γυναικών.
Παρουσιάσαμε το βιβλίο Σασμός και τον Συγγραφέα Σπύρο Πετρουλάκη στην πόλη μας σε συνεργασία με το Βιβλιοπωλείο ΣΟΦΙΑΝΟΣ, συμμετέχουμε ανελλιπώς στην λαμπαδηφορία του Συλλόγου Ποντίων , και μάλιστα η Πρόεδρος του Συλλόγου μας ήταν η ομιλήτρια στην εκδήλωση για τα 100 από την γενοκτονία των Ποντίων το 2019 στην Μητρόπολη Λιβαδειάς.
Τον Σεπτέμβρη 2019 παρουσιάσαμε στο Πέτρινο Θέατρο Κρύας ΄΄ Τα Τραγούδια που αγαπήσαμε ΄΄ μια μουσικοχορευτική παράσταση , μια δράση ενταγμένη στα Τροφώνεια που καθήλωσε όσους το παρακολούθησαν με την οργάνωση, την αρτιότητα, το κέφι , και το θέαμα που απόλαυσαν όλοι.
Από τις πιο σημαντικές στιγμές μας η συμμετοχή στο πρόγραμμα «Μνήμες Νερού» του Δήμου Λεβαδέων όπου στα νερά της Κρύας αναπαραστήσαμε το πλύσιμο των ρούχων στο ποτάμι. Κυριακή των Βαίων 2019 και η Κρύα θύμισε άλλες εποχές.
Ακόμη συμμετοχή στην «Λευκή Νύχτα» και μία μοναδική εκδήλωση το 2017 σε συνεργασία με τον Πολιτισμικό Σύλλογο Διστόμου για τον «δικό μας νεκρό στην Χούντα» τον ζωγράφο και γλύπτη από το Δίστομο Γιάννη Καίλη.
Συνεργασίες με το 3ο Δημοτικό Σχολείο Λιβαδειάς και δράσεις καλλιτεχνικές στον χώρο μας για τα παιδιά με την δωρεάν συνδρομή των εθελοντριών Νάνσυς Λούλου και Σταυρούλας Λιάκου.
Και πόσες ακόμη δράσεις που ίσως ξεχνάω.
- Πόσο εύκολο ή δύσκολο είναι να συνυπάρχουν τόσες γυναίκες μαζί, με διαφορετικά χαρακτηριστικά και ηλικίες ;
Εύκολο είναι ότι επιθυμείς πολύ και προσπαθείς για αυτό. Και εμείς όλες οι γυναίκες –μέλη του Συλλόγου Γυναικών Αγίου Νικολάου Λιβαδειάς επιθυμούμε ο σύλλογος μας να έχει φωνή και διάρκεια για να μπορεί να συμμετέχει, να προσφέρει και να συνεργάζεται για το καλό της πόλης και των πολιτών της. Έτσι είναι πολύ εύκολο να συνυπάρχουμε αφού άλλωστε η κάθε ηλικία έχει τις δικές της δράσεις και μπορεί να συνεργάζεται .Εξάλλου σε μία ομαδική δουλειά τα διαφορετικά χαρακτηριστικά είναι αυτά που προάγουν θετικότερα την οποιαδήποτε δράση, αποτελούν πόλους συνένωσης και στήριξης και όχι απομάκρυνσης. Με άλλα λόγια η διαφορετικότητα και η ανομοιογένεια δημιουργεί ένα ξεχωριστό και μοναδικό όλον.
- Τι σημαίνει για σας κα. Καρβούνη να είστε πρόεδρος του Συλλόγου Γυναικών Αγ. Νικολάου;
Η ενασχόληση μου με τον Σύλλογο υπήρξε από την πρώτη στιγμή της σύστασης του ως ιδρυτικό μέλος και ως Δικηγόρος που επιμελήθηκα τα της σύστασης του. Άλλωστε γνώριζα τα περισσότερα μέλη από ετών και ήμουν πάντα κοντά στον Σύλλογο σε ότι χρειάζονταν τα προηγούμενα ΔΣ.
Η έντονη ενασχόληση μου από την θέση της Προέδρου του Συλλόγου νομίζω ότι ήρθε εντελώς φυσιολογικά και όταν έπρεπε .Είναι λοιπόν για εμένα ένα προσωπικό στοίχημα και μία από καρδιάς ουσιαστική ενασχόληση. Είναι μία από τις πιο σημαντικές θέσεις της ζωής μου γιατί μπορώ να ενασχολούμαι με ζητήματα που έχουν να κάνουν με τον άνθρωπο της Συνοικίας μου, της πόλης μου, μπορώ να προσπαθήσω να διορθώσω όσα θεωρώ ότι γίνονται λάθος , μπορώ να πολεμήσω για αυτά που θεωρώ ότι δεν γίνονται καθόλου, σε κάθε περίπτωση μπορώ να είμαι ουσιαστικά παραγωγική και χρήσιμη. Είναι πολύ σημαντικό να είσαι μέλος μίας μεγάλης γυναικείας παρέας στην οποία δεν δίνεις μόνο αλλά κυρίως παίρνεις, εμπειρία, υποστήριξη, αγάπη, γελάς, αντιδικείς, συμφωνείς και κυρίως σχεδιάζεις, δράσεις , δημιουργείς και προσφέρεις. Σίγουρα όταν αποχωρήσω θα μου λείψουν όλα αυτά.
- Έχετε σκέψεις για νέες δράσεις το 2022, αν τελικά καταφέρουμε να γυρίσουμε στην κανονικότητα;
Η προσωπική μου ενασχόληση με τον Σύλλογο δεν έχει σταματήσει τα τελευταία δύο περίπου χρόνια που ο covid έχει θέσει τις απαγορεύσεις του .Η τελευταία μας εκδήλωση ήταν η κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας όπως κάνουμε κάθε χρόνο επί σειρά ετών, στις 5 Ιανουαρίου 2020 στο Rodon Palace με καλεσμένο καλλιτέχνη τον κ.Μάκη Χριστοδουλόπουλο. Προηγούμενα είχαμε συμμετοχή στο Χριστουγεννιάτικο Χωριό του Δήμου Λεβαδέων προσφέροντας στους συμπολίτες μας, τους διάσημους πια λουκουμάδες μας και το ζεστό κόκκινο κρασί. Υπήρχαν μία σειρά από δράσεις που ανεστάλησαν όπως για όλους του Συλλόγους και φορείς.
Όμως παρόλα αυτά συνεχίζουμε να ονειρευόμαστε και να σχεδιάζουμε, έχουμε θέσει τις βάσεις σε συνεργασία με την Αντιπεριφερειάρχη Βοιωτίας κ.Φανή Παπαθωμά, να κατασκευάσουμε τις τέσσερις παραδοσιακές γυναικείες φορεσιές της Λιβαδειάς οι οποίες θα εκτίθενται σε ειδικές προθήκες στο Διοικητήριο της πόλης μας. Μεταξύ αυτών των φορεσιών και η ιδιαίτερη της Αρχόντισσας της Λιβαδειάς Ρεγγίνας Λογοθέτη .Είναι ένα μεγαλόπνοο σχέδιο το οποίο σύντομα θα υλοποιηθεί. Προτάσεις έχουμε καταθέσει και στο Δήμο Λεβαδέων για διάφορες εκδηλώσεις οι οποίες ευελπιστούμε να υλοποιηθούν μόλις ξαναγυρίσουμε στην κανονικότητα μας .Είμαστε πάντα ετοιμοπόλεμες για νέες δράσεις. Οι στόχοι που έχουμε θέσει για το μέλλον είναι υψηλοί..η διάθεση μας ακούραστη…. Ο Σύλλογος μας προσπαθούσε και προσπαθεί με τις δυνατότητες του και στο όριο του εφικτού , με τις δράσεις του, τις συνέργειες και τις συνεργασίες με όλους τους φορείς της πόλης μας να κρατήσει ανέπαφο τον κοινωνικό ιστό της πόλης μας και αναμμένη την σπίθα της ελπίδας. Σε όλες τις προσπάθειες μας μέχρι σήμερα τύχαμε συμμάχων τόσο από τον τομέα της αυτοδιοίκησης και τους φορείς της πόλης μας όσο και από τους συμπολίτες μας. Πιστεύουμε ότι ο άνθρωπος για να βελτιώσει και να χρωματίσει την ζωή του πρέπει να προσφέρει. Αυτό προσπαθούμε να κάνουμε και εμείς. Η προσφορά στον άνθρωπο και στον πολιτισμό είναι πάνω από συμφέροντα και ματαιοδοξίες… η προσφορά δεν έχει απόχρωση. Οι αντιπαραθέσεις, οι μικροκακίες, τα μικροκομματικά συμφέροντα οδηγούν σε αντίθετα αποτελέσματα. Αυτή εδώ η κοινωνία τα έχει βιώσει όλα αυτά. Το να παραμένει κάποιος απλός θεατής και κριτής-καλοπροαίρετος ή κακοπροαίρετος δεν έχει πραγματικά, στο σήμερα που ζούμε κανένα νόημα.