Επανάσταση στην μόδα! Αλλάζουν πάλι τον τρόπο που ντυνόμαστε.

Ήρθε η ώρα για μια νέα επανάσταση στη μόδα. Ένας πρωτοφανής αριθμός νέων σχεδιαστών έχει την ευκαιρία να αλλάξει και πάλι τον τρόπο που ντυνόμαστε. Θα πρέπει να τολμήσει και να εκμεταλλευτεί τη μαγική συγκυρία.

Είναι δεδομένο ότι αυτή η χρονιά θα είναι μια χρονιά σεισμικών αλλαγών στον κόσμο της μόδας.

Από αυτόν τον μήνα, νέοι σχεδιαστές σε οκτώ παγκόσμιους οίκους μόδας, συμπεριλαμβανομένων των Calvin Klein και Chanel, θα κάνουν το ντεμπούτο τους στην πασαρέλα.

Όπως και στους Bottega Veneta, Lanvin, Givenchy, Tom Ford, Alberta Ferretti και Dries Van Noten – με την πιθανότητα να καλυφθούν κι άλλες ανοιχτές θέσεις στους οίκους Fendi, Maison Margiela, Helmut Lang και Carven τους επόμενους μήνες.

Τώρα, το αν αυτή η αλλαγή εξουσίας θα μεταφραστεί σε σεισμική αλλαγή στο τι θα φοράμε είναι ένα διαφορετικό ερώτημα.

Το είδος της επανάστασης που προκάλεσε ο Christian Dior στη μεταπολεμική εποχή, όταν σκανδάλισε τον κόσμο με το New Look.

Η οικονομική αβεβαιότητα αφορά και τη μόδα

Υπάρχουν πολλές εικασίες σχετικά με την πηγή της αναταραχής. Μεγάλο μέρος της ευθύνης έχει επικεντρωθεί στην επιβράδυνση των δαπανών για πολυτέλεια (ειδικά στην Κίνα), καθώς και στην παγκόσμια πολιτική και οικονομική αβεβαιότητα, γεγονός που οδήγησε σε ένα παιχνίδι τύπου «κατηγορήστε τον σχεδιαστή», το οποίο οδήγησε στο αναπόφευκτο «αλλάξτε τον σχεδιαστή»

Υπάρχει η τάση, σε ένα τέτοιο ρευστό περιβάλλον, να παίξουμε με ασφάλεια. Να επιστρέψουμε στην άνεση του καμηλό παλτό και να υποθέσουμε ότι αυτό που πούλησε καλά στο παρελθόν θα πουλήσει καλά και στο μέλλον.

Να εστιάζουμε στο εμπορικό αντί για το δημιουργικό. Αυτό θα ήταν λάθος.

O Matthieu Blazy αναλαμβάνει τη Chanel – Μια νέα εποχή ξεκινά 

Viva la revolución

Είναι καιρός για μια επανάσταση στη μόδα. Το είδος της επανάστασης που δημιούργησε η Coco Chanel τη δεκαετία του 1920, όταν μετέτρεψε το μικρό μαύρο φόρεμα, στολή της υπηρετικής τάξης, σε σύμβολο απελευθέρωσης, κάνοντας προφανώς τον Paul Poiret να σφίξει το στήθος του από τρόμο και να δηλώσει: «Τι εφηύρε η Chanel; Τη φτώχεια πολυτελείας».

Οι πελάτισσές της έμοιαζαν με «μικρές υποσιτισμένες υπαλλήλους τηλεγραφείου», ειρωνεύτηκε.

Το είδος της επανάστασης που προκάλεσε ο Christian Dior στη μεταπολεμική εποχή, όταν σκανδάλισε τον κόσμο με το New Look, με όλο του τον πλούσιο όγκο της φούστας, με την τόση δα μέση, προκαλώντας ταραχές στους δρόμους ενάντια στην απόλυτη υπερβολή των υλικών.

Το είδος που ο Yves Saint Laurent πυροδότησε κατά τη διάρκεια των αναταραχών της δεκαετίας του 1960, όταν προσάρμοσε το ανδρικό σμόκιν για τις γυναίκες, προκαλώντας την εκδίωξη της Nan Kempner από το La Côte Basque για το έγκλημα να φοράει παντελόνια.

Και το είδος επανάστασης που δημιούργησε η Rei Kawakubo της Comme des Garçons, όταν αντιμετώπισε το σκοτάδι και την καταστροφή σαν πολύτιμα υλικά, καθώς ο Ψυχρός Πόλεμος κατέρρεε και ο Francis Fukuyama κήρυξε το τέλος της ιστορίας.

Η Kawakubo κατακρίθηκε για την προώθηση του «Hiroshima chic», ακόμη και όταν ο εναγκαλισμός της με τα ελαττώματα άλλαξε για πάντα τις ιδέες για την ομορφιά και το σώμα.

H Louise Trotter αναλαμβάνει τη Bottega Veneta 

Τρομοκρατούσαν και ενθουσίαζαν εξίσου

Ακριβώς όπως, όταν άλλαξε η χιλιετία, ο Thom Browne χλευάστηκε ευρέως επειδή έβαζε ενήλικες άνδρες με κοντά παντελόνια (ή απλά σορτς) και συρρικνωμένα σακάκια. Μέχρι που αυτά τα συρρικνωμένα γκρι κοστούμια άλλαξαν όχι μόνο τις αναλογίες, αλλά και την ίδια την έννοια της «στολής».

Τέτοια σχέδια τρομοκρατούσαν και ενθουσίαζαν εξίσου, αλλά ανταποκρίθηκαν επίσης στην πρόκληση ενός αλλαγμένου κόσμου και μιας μεταβαλλόμενης αίσθησης του πώς ντύνονται οι άνθρωποι – όχι μόνο τη στιγμή που εμφανίστηκαν, αλλά και για πάντα μετά.

Η μόδα είναι ουσιαστικά μια ιστορία αυτού που οι παλαιοντολόγοι Stephen Jay Gould και Niles Eldredge ονόμασαν «διακεκομμένη ισορροπία», μια θεωρία που υποστηρίζει ότι οι σημαντικές αλλαγές έρχονται σε εξάρσεις που διακόπτουν μακρές περιόδους σταθερότητας ή αργής εξέλιξης.

Έτσι έχουμε τα L.B.D.s, το New Look, τα σμόκιν σακάκια ασορτί με παντελόνια, ό,τι μπορεί να  καταστρέψει το παρελθόν.

Και το είδος επανάστασης που δημιούργησε η Rei Kawakubo της Comme des Garçons, οταν αντιμετώπισε το σκοτάδι και την καταστροφή σαν πολύτιμα υλικά.

Rei Kawakubo για Comme des Garçons / Public Domain

Μια πείνα για το καθοριστικό επόμενο

Από το χάος βγήκε η δημιουργικότητα. Εκεί βρισκόμαστε τώρα: σε ένα μαζικό σημείο καμπής, όπου η παγκόσμια τάξη βρίσκεται σε εξέλιξη, τα κοινωνικά ήθη μεταβάλλονται, η εποχή της τεχνητής νοημοσύνης ανατέλλει και δεν είναι σαφές πώς θα επιλυθούν όλα.

Το πρώτο τέταρτο του 21ου αιώνα, με την άνοδο του streetwear και του athleisure, έχει τελειώσει. Υπάρχει μια πείνα για το καθοριστικό επόμενο.

Εξ ου και οι υπερβολικές αντιδράσεις στην επίδειξη υψηλής ραπτικής του Maison Margiela τον περασμένο Ιανουάριο, όταν ο John Galliano, τότε σχεδιαστής του οίκου, παρουσίασε έναν φαντασμαγορικό υπόκοσμο γεμάτο ξεχειλισμένη σάρκα και εξαιρετική ραπτική, που ήταν τόσο διαφορετική από την τρέχουσα πασαρέλα made for the’gram που προκάλεσε κρίσεις έκστασης στο κοινό.

Αυτά τα ρούχα δεν ήταν στην πραγματικότητα καινούργια- ήταν νέες δραματοποιημένες εκδοχές της δουλειάς που είχε κάνει ο Galliano στο παρελθόν – αναδρομές, με το ακραίο κορσελέ και τη θεατρικότητα, στη μυθικότητα της μόδας στα τέλη του 20ου αιώνα.

Ήταν το χειροκρότημα περισσότερο από τις πραγματικές σιλουέτες που ήταν αποκαλυπτικό: η σαφώς αδηφάγος όρεξη για κάτι που δεν έμοιαζε ή δεν αισθανόταν σαν όλα τα προηγούμενα.

Αυτό που έκανε ο John Galliano για τον Maison Margiela στην πασαρέλα Haute Couture 2024 ήταν ανατριχιαστικά ποιητικό και σύγχρονο

Οι σχεδιαστές που έχουν κλονίσει το status quo

Ήταν ένα σημάδι, αν χρειαζόταν, ότι η πόρτα είναι ορθάνοιχτη για κάποιον που θα σταματήσει να επανεφευρίσκει την ιστορία και θα αρχίσει να εφευρίσκει- να δημιουργήσει αυτό που δεν ξέραμε ότι θέλαμε, αυτό που είναι αδύνατο να προβλέψουμε, επειδή, εξ ορισμού, αν μπορείς να το προβλέψεις, δεν είναι έκπληξη.

Υπάρχουν σχεδιαστές που σαφώς προσπαθούν: Ο Jonathan Anderson, με τη σουρεαλιστική του επιδεξιότητα στη Loewe.

Πρόκειται για σχεδιαστές που διαστρεβλώνουν όχι μόνο τα αντικείμενα αλλά και τις αναλογίες.

Ορισμένες από τις δουλειές τους έχουν κλονίσει το status quo και έχουν δημιουργήσει στιγμές viral αγανάκτησης (ειδικά ο Demna, με τις haute Ikea τσάντες του και τα διαβρωμένα sneakers του), αλλά μέχρι στιγμής, κανένας από τους δύο δεν έχει προκαλέσει αλλαγή παραδείγματος.

Αυτό δεν θα ήταν κάτι που θα έπρεπε να δούμε;

Τι σημαίνει να δείχνεις μοντέρνος

Ας ελπίσουμε ότι η νέα σοδειά θα προσπαθήσει, ότι τα νέα ονόματα και τα νέα μυαλά θα φτιάξουν πραγματικά μερικά νέα ρούχα, έστω και σε παλιούς οίκους.

Χάρη στον άγρια συνδεδεμένο κόσμο μας, οι δυνατότητες για μια τρελή ιδέα για το τι σημαίνει να δείχνεις μοντέρνος, να αλλάξεις τη μαζική αίσθηση του εαυτού, είναι σχεδόν απεριόριστες.

Ελπίζουμε να αδράξουν τη στιγμή όχι για να σεβαστούν ευλαβικά τους λεγόμενους κώδικες του οίκου αλλά για να αγκαλιάσουν το αφηρημένο ήθος των brand τους, όχι τα κυριολεκτικά σχήματα από τα αρχεία.

Όχι απλώς να πειράξουν το καλούπι, αλλά να το σπάσουν και να το ξαναχτίσουν.

Αν το αποτέλεσμα είναι η οργή, αυτό δεν είναι απαραίτητα κακό, Αν υπάρχει άλλο ένα μάθημα που προσφέρει η ιστορία, αυτό είναι ότι η οργή με σκοπό τελικά αποδίδει.

Μέχρι τότε, χρειάζεται θάρρος για τα στελέχη και τους υποστηρικτές να αντέξουν τις αρχικές αντιδράσεις και την κατασυκοφάντηση- χρειάζεται χρόνος για να προσαρμοστούν τα μάτια και η γκαρνταρόμπα.

πηγη in.gr με στοιχεία από nytimes.com

Δημοφιλή Άρθρα

Σχετικά άρθρα

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here