Εργασιακός μεσαίωνας στην Teleperformance. Διεθνή ΜΜΕ γιατί την κατηγορούν!

Ρεπορτάζ του Guardian, έρχεται μετά τις αντίστοιχες καταγγελίες των συνδικαλιστών της εταιρείας, αλλά και της Deutsche Welle για να αναδείξει συνθήκες που προσιδιάζουν με «εργασιακή γαλέρα».

Όπως επεξηγεί ο Guardian, η Teleperformance καλύπτει με εργατικό δυναμικό την εξυπηρέτηση πελατών για εταιρείες τεχνολογίας όπως η Apple, η Google, η Microsoft, το Netflix, καπνικά προϊόντα και μέχρι πρόσφατα την Meta. Οι εργαζόμενοι κατηγορούν την εταιρεία για αντίποινα κατά των συνδικαλιστικών οργανώσεων, για συνεχή παρακολούθηση του προσωπικού ακόμη και για άρνηση των διαλειμμάτων τουαλέτας!

Εξαιτίας της πολύ ικανοποιητικής επάρκειας των Ελλήνων εργαζομένων σε ξένες γλώσσες η τεχνική υποστήριξη ή υποστήριξη πελατών από μια μεγάλη εταιρεία τεχνολογίας, μπορεί να βγάλει απευθείας σε ένα από τα τηλεφωνικά κέντρα της Teleperformance στην Ελλάδα.

Η Teleperformance, ο μεγαλύτερος φορέας εκμετάλλευσης τηλεφωνικών κέντρων στον κόσμο, απασχολεί περίπου 12.000 εργαζόμενους στην Ελλάδα, οι οποίοι εξυπηρετούν περισσότερες από 140 αγορές σε όλο τον κόσμο σε 43 διαφορετικές γλώσσες και διαλέκτους. Η εταιρεία διαθέτει επτά πολυγλωσσικά κέντρα στην Ελλάδα – στην Αθήνα, τα Χανιά και τη Θεσσαλονίκη, όπως αναφέρει ο Guardian.

Ο Νίκος Σπυρέλης, εργαζόμενος στο τηλεφωνικό κέντρο της Teleperformance και πρόεδρος του Setep, του συνδικάτου που εκπροσωπεί τους εργαζόμενους της Teleperformance στην Ελλάδα, εξήγησε στο βρετανικό μέσο ότι η προσπάθεια του συνδικάτου ξεκίνησε στις αρχές του 2024 ως απάντηση στην έλλειψη οποιασδήποτε αύξησης των μισθών για χρόνια και στην αυξανόμενη πίεση στην παραγωγή που δέχονται οι εργαζόμενοι.

Το πρόβλημα δεν είναι πως καταγγέλλονται κακές συνθήκες εργασίας. Το πρόβλημα είναι πως οι συμπεριφορές αυτές νομιμοποιούνται και είναι η νόρμα.

Χωρίς διάλειμμα για τουαλέτα ή μη ανανέωση της σύμβασης λόγω ασθενείας

«Έχουν δεκάδες δείκτες παραγωγικότητας με βάση τους οποίους σε κρίνουν, και ανάλογα με το έργο, πρέπει να απαντάς σε έναν αριθμό κλήσεων. Υπάρχουν πολλές περιπτώσεις που δεν σου επιτρέπουν να πας στην τουαλέτα», δήλωσε ο Σπυρέλης. «Αν είσαι άρρωστος ή απουσιάζεις για οποιονδήποτε λόγο, αυτό λογίζεται ως αντιπαραγωγικό και αποτελεί λόγο ανανέωσης ή μη ανανέωσης της σύμβασης ενός εργαζομένου».

Εξήγησε ότι οι εργαζόμενοι απασχολούνται με βραχυπρόθεσμες συμβάσεις και κατά τη διάρκεια των ωρών εργασίας παρακολουθούνται συνεχώς, καταγράφονται και στέλνονται μηνύματα για να αυξήσουν την παραγωγή, επειδή η εταιρεία λαμβάνει μπόνους από τους πελάτες ανάλογα με το πόσες κλήσεις δέχονται.

«Μπορεί να εργάζεσαι για χρόνια και αν δεν είσαι παραγωγικός για δύο μήνες, τρεις μήνες, σου φέρονται σαν να ξεκίνησες μόλις τώρα», δήλωσε ο συνδικαλιστής εργαζόμενος. Περίπου οι μισοί από τους εργαζόμενους στο τηλεφωνικό κέντρο είναι από το εξωτερικό και αντιμετωπίζουν προβλήματα με την παρακράτηση του μισθού τους για τη στέγαση και τα κοινόχρηστα.

«Είναι ένα κοινωνικό ζήτημα που έχουν δημιουργήσει», δήλωσε ο Γιώργος Κρασαδάκης, εργαζόμενος σε τηλεφωνικό κέντρο στην Teleperformance στα Χανιά και πρόεδρος του τοπικού παραρτήματος της Setep που εκπροσωπεί τους εργαζόμενους.

Καταγγέλλουν συνθήκες εγκλεισμού και απαγόρευσης φιλικών ή προσωπικών σχέσεων

«Ο κανονικός μισθός θα ήταν περίπου 1.329 ευρώ, αλλά με τη στέγαση είναι 1.029 ευρώ και επιπλέον χρεώνουν το ηλεκτρικό ρεύμα τέσσερις φορές περισσότερο από ό,τι θα χρέωνε μια τοπική εταιρεία», δήλωσε ο Κρασσαδάκης.«Αυτό είναι ένα εργαλείο που χρησιμοποιούν για να ασκήσουν μεγαλύτερη πίεση, γιατί αν απολύσουν κάποιον ή αν δεν ανανεώσουν τη σύμβασή του, από την πρώτη μέρα, μπορούν απλά να πουν, εντάξει, πρέπει να μείνεις άστεγος τώρα».

Ισχυρίστηκε επίσης ότι οι εργαζόμενοι δεν επιτρέπεται να δέχονται επισκέπτες στα διαμερίσματά τους, όπου παρακολουθούνται από την ασφάλεια. «Έχουν την ασφάλεια να περνάει από τα διαμερίσματα δύο με τρεις φορές την ημέρα για να βεβαιωθεί ότι δεν έχουν επισκέπτες», πρόσθεσε ο Κρασσαδάκης.

Οι μετανάστες εργαζόμενοι έχουν αναφέρει ότι αντιμετωπίζουν παρενόχληση, εκφοβισμό και έντονες πιέσεις παραγωγικότητας στην Teleperformance στην Ελλάδα.
«Το άγχος γίνεται μέρος της ζωής σου», δήλωσε η Ράνια, μετανάστρια εργαζόμενη στην Teleperformance, στο Rest of World το 2021. «Κινδυνεύεις ακόμα και όταν έχεις εξάμηνη σύμβαση, γιατί μπορεί να απολυθείς στη μέση της σύμβασης. Τίποτα δεν είναι δεδομένο, τίποτα δεν είναι εγγυημένο».

Το συνδικάτο πιέζει για μόνιμες συμβάσεις εργασίας, υψηλότερους μισθούς, μέτρα για την ασφάλεια της εργασίας των εργαζομένων με βίζα και μείωση των ωρών εργασίας. Αλλά λένε ότι η Teleperformance έχει αντιταχθεί στην προσπάθεια συνδικαλισμού από την αρχή.

Κλίμα τοξικότητας, απαγόρευσης επισκεπτών και συνεχούς ελέγχου καταγγέλλουν εργαζόμενοι.

Όχι μόνο αρνούνται την υπογραφή ΣΣΕ, αλλά χτυπούν και το σωματείο

Θα κάνουν τα πάντα για να μην υπογράψουν τη συλλογική σύμβαση εργασίας», πρόσθεσε ο κ. Σπυρέλης. «Προσπαθούν να επιφέρουν το χτύπημα στο σωματείο, να μας φιμώσουν και να αποφύγουν να υπερασπιστούμε τους συναδέλφους μας γενικότερα και να υπογράψουμε τη σύμβαση με τους μισθούς και τα δίκαια αιτήματά μας».

Το σωματείο έχει πραγματοποιήσει 10 απεργίες, με την πιο πρόσφατη τον Δεκέμβριο του 2024, για να πιέσει την Teleperformance να υπογράψει συλλογική σύμβαση εργασίας με το σωματείο, το οποίο υποστήριξε ότι η εταιρεία προχώρησε σε εκδικητικές απολύσεις με στόχο τα ηγετικά στελέχη και τους υποστηρικτές του σωματείου.
Είπαν ότι η Teleperformance υποστήριξε στο δικαστήριο στην Ελλάδα ότι δεν είναι εταιρεία επικοινωνιών, υποστηρίζοντας ότι το συνδικάτο δεν έχει εφαρμογή στον τομέα τους.

Ο Ghassen Ben Jannet, εργαζόμενος της Teleperformance στην Ελλάδα από την Τυνησία και αντιπρόεδρος του συνδικάτου, δήλωσε στη Le Monde τον περασμένο μήνα ότι ήταν ένας από τους συνδικαλιστές ηγέτες που απολύθηκαν.

«Ο προϊστάμενός μου δικαιολόγησε αυτή την απόφαση λόγω της συμπεριφοράς μου. Όμως εργάζομαι στην Teleperformance από το 2018, δεν είχα ποτέ σειρά απουσιών, οι πελάτες και οι προϊστάμενοί μου μου έδιναν πάντα θετικά σχόλια», δήλωσε στη Le Monde, προσθέτοντας ότι αισθάνεται πως η εταιρεία προσπαθεί να πιέσει άλλους εργαζόμενους να υποχωρήσουν από το αίτημα του συνδικάτου.

Λήγουν οι συμβάσεις και η Teleperformance απαιτεί να πετάγονται οι εργαζόμενοι στον δρόμο!

Προχωρώντας στο δικό μας ρεπορτάζ, οι υπάλληλοι συνήθως προσλαμβάνονται μέσω εταιρειών παροχής ανθρωπίνου δυναμικού (τα ονόματα των εταιρειών στην διάθεσή μας). Τους ανανεώνουν τις συμβάσεις εναλλάξ μέσω 3 ή 4 εταιρειών με αποτέλεσμα οι εργαζόμενοι να μην μπορούν να συμπληρώσουν το απαραίτητο 18μηνο για μονιμοποίηση. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την διαρκή εργασιακή επισφάλεια και τον φόβο των εργαζομένων. Υπάρχουν εργαζόμενοι που δουλεύουν έτσι έως και 5 ή 7 χρόνια.

Οι μη ανανεώσεις συμβάσεων συνδικαλιστών εργαζομένων από το ρεπορτάζ του Guardian επιβεβαιώνονται όπως και η αποστολή εξωδίκου σε βάρος του σωματείου. Κάτι που οι εργαζόμενοι θεωρούν ως εκδίκηση για την επιμονή τους ως προς την υπογραφή ΣΣΕ. Μεγάλο πρόβλημα αντιμετωπίζουν οι μετανάστες εργαζόμενοι εκτός ΕΕ (Αλγερία, Μαρόκο, άλλες αραβικές χώρες) με την βίζα ειδικού σκοπού που απαιτείται.

Η Teleperformance έχει προτεραιοποιήσει την διαμονή των ξένων εργαζομένων στα Χανιά, καθώς πολλοί προέρχονται από την Βόρεια Αφρική. Αντί για δωρεάν διαμονή σε σύγχρονα διαμερίσματα αντικρίζουν παλιά ξενοδοχεία σε τουριστικές περιοχές τα οποία τον χειμώνα είναι άδεια (Πλατανιάς, Αγία Μαρίνα κ.α.). Αφαιρούνται 300 ευρώ από τον μισθό τους για δωμάτια χωρίς θέρμανση ενώ αφαιρείται και ποσοστό για το ρεύμα με τιμή 0.45€/kWh (διπλάσιες ή τριπλάσιες του ισχύοντος τιμολογίου).

Οι εργαζόμενοι που διαμαρτύρονται για την μη τήρηση των συμφωνηθέντων βλέπουν τις συμβάσεις να μην ανανεώνονται και μένουν χωρίς διαμονή, εργασία και άδεια παραμονής. Συγκεκριμένα πάλι στα Χανιά, σε όλα τα μέλη του σωματείου ανακοινώθηκε πως δεν θα ανανεωθούν οι συμβάσεις τους. Οδηγώντας μάλιστα εργαζομένους στην αστεγία! Σημειώνεται πως η Teleperformance πλουτίζει από την εργασία των ανθρώπων της 14 χρόνια χωρίς αυξήσεις μισθών.

πηγη in.gr, φωτο εξωφύλλου αρχείου ΣΑΡΕΛΑΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ/INTIME

Δημοφιλή Άρθρα

Σχετικά άρθρα

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here