Ας μιλήσουμε για μια λέξη / έννοια που δεν απαντάμε συχνά στις σκέψεις μας ή στον λόγο μας πια, παρόλα αυτά βρίσκεται παρούσα στην ζωή μας.
Η σαγήνη. Ένας μεθοδικός τρόπος να κατακτάς και να αποκτάς τους στόχους σου. Η διαφορά της με την γοητεία, είναι ότι η σαγήνη εμπεριέχει και το σεξουαλικό στοιχείο ως ενέργεια.
Η σαγήνη μπορεί μα χρησιμοποιείται και σε άλλα πεδία, όπως στην διαφήμιση, στην πολιτική.
Σαγήνη είναι η ικανότητα που έχει κάποιος να ασκεί γοητεία και έλξη στους άλλους.
Τι είναι εντέλει σαγηνευτικό, να σαγηνεύεις ή να σαγηνεύεσαι; Το να σαγηνεύεσαι όμως είναι σαφώς ο καλύτερος τρόπος να σαγηνεύεις. Είναι μία στροφή δίχως τέλος.
Η σαγήνη μπορεί να είναι τα πάντα, αλλά μπορεί και να μην είναι και τίποτα.
Μελετώντας τους σπουδαιότερους σαγηνευτές του πολιτισμού μας από την Κλεοπάτρα έως τον Τζων Κένεντι, τους σημαντικότερους διανοητές από τον Φρόυντ έως τον Κίρκεγκορ και από τον Οβίδιο έως τον Καζανόβα μαθαίνουμε τους κανόνες ενός διαχρονικού τρόπου επιβολής πάνω στους άλλους
Πριν από χιλιάδες χρόνια οι άνθρωποι αποκτούσαν δύναμη με την σωματική βία και την διατηρούσαν ασκώντας σκληρή εξουσία.
Ώσπου κάποτε ανακάλυψαν και τη… Σαγήνη!
Αρχικά, η λέξη σαγήνη σήμαινε μεγάλο συρόμενο αλιευτικό δίχτυ.
Συναντάται στα χρόνια του Ομήρου και έχει χρηστική αξία για τους ψαράδες, υπονοώντας ταυτοχρόνως και την επιθυμία να γεμίσει το δίχτυ με πολλά ψάρια, να είναι πλήρες.
Το ρήμα σαγηνεύω, ως παράγωγο, αν και αρχικά σήμαινε πιάνω ψάρια με δίχτυ, μεταφορικά σημαίνει παγιδεύω, συλλαμβάνω. Λαμβάνοντας υπόψη τη σημασιολογική πορεία του όρου, συνάγουμε ότι η σαγήνη/αποπλάνηση δηλώνει την εκτροπή από το ίδιο, από τον προσωπικό δρόμο, και ταυτοχρόνως την παγίδευση στο δίκτυαυτού που διαθέτει την τέχνη και τα μέσα για να καθηλώσει.
Η σαγήνη είναι και ένα παιχνίδι ψυχολογίας και όχι ομορφιάς, όπως πολλοί νομίζουν.
Οι σαγηνευτές δεν αυτοσχεδιάζουν. Δεν αφήνουν τίποτα στην τύχη.
Συχνότερα χρησιμοποιείται για ερωτικούςσκοπούς. Όμως θα μπορούσε να αποτελεί μέρος της δυναμικής ενός ατόμου να κατακτά στην ζωή του όσα επιθυμεί.
Έρευνα δείχνει ότι όταν δείχνουμε να μας αρέσει ένα άτομο τότε αυτομάτως του αρέσουμε και εμείς. Φυσικά εξαρτάται και από άλλους παράγοντες όπως η αυτοπεποίθηση. Αν ανεβάζουμε την αυτοπεποίθηση του άλλου ατόμου, δείχνοντας παράλληλα ότι έχουμε και εμείς σε υψηλό επίπεδο, αυτό οδηγεί σε αμοιβαία αισθήματα και έλξη.
Σημαντικό είναι να ανοιγόμαστε περισσότερο και να κάνουμε μικρές αποκαλύψεις για τον εαυτό μας. Έτσι και το άλλο άτομο θα νιώσει πιο άνετα να αποκαλύψει και κάτι βαθύτερο, με στόχο να δημιουργηθεί ένας δυνατότερος δεσμός. Οι ανιαρές και ανούσιες συζητήσεις περί ανέμων και υδάτων δεν οδηγούν πουθενά!
Ένα άλλο στοιχείο έλξης είναι η ομοιότητα είτε στα πιστεύω, στη θρησκεία, στα χόμπι ή στις κοινωνικές δραστηριότητες. Συνήθως, ελκόμαστε από άτομα με παρόμοιο με μας υπόβαθρο όσο αφορά τις ηθικές μας αρχές και εμπειρίες ζωής. Μπορεί αρχικά να μας συνεπαίρνουν άτομα με πολύ διαφορετικές αντιλήψεις από τις δικές μας, αλλά αυτό είναι επιφανειακό και συχνά σβήνει με το πέρασμα του χρόνου.
Επίσης, ένα άρωμα μυστικότητας στη σχέση, τουλάχιστον στα αρχικά στάδια, κάνει τα άτομα να δένονται περισσότερο μεταξύ τους. Αυτό συμβαίνει γιατί όταν κρατάμε μυστική την σχέση μας, τότε ο σύντροφος μας φαίνεται ως ένα σπάνιο άτομο που δεν θέλουμε να τον χάσουμε και για αυτό φυλαγόμαστε από τα μάτια του έξω κόσμου.
Προσοχή όμως, αν αυτό συνεχιστεί για πολύ τότε η μαγεία θα χαθεί και τα αποτελέσματα θα αντιστραφούν!
Κάποιες τελευταίες σκέψεις αφορούν την γλώσσα του σώματος. Έχουν γραφτεί εκατοντάδες βιβλία για το πόσο παίζει ρόλο να ερμηνεύουμε και να χρησιμοποιούμε την γλώσσα του σώματος με εποικοδομητικό τρόπο. Σας προτείνω να διαβάσετε μερικά, είναι από διασκεδαστικά ως άκρως αποκαλυπτικά και θα σας φανούν χρήσιμα.
Τώρα, για την τέχνη της σαγήνης πρέπει να μάθουμε να ερμηνεύουμε τα μηνύματα που εκπέμπει το άτομο του ενδιαφέροντος μας, αλλά ταυτόχρονα να ξέρουμε να εκδηλώνουμε και εμείς τα κατάλληλα σημάδια που υποσυνείδητα θα λάβει μέσω των κινήσεων μας. Γενικά, όταν μιμούμαστε σε υποφερτό βαθμό τον άλλον τότε συνδεόμαστε εγκεφαλικά σε καλύτερο βαθμό. Μια πρόταση είναι να μιλούμε χρωματίζοντας την φωνή μας, να κοιτάμε τον άλλο στα μάτια και να έχουμε καθαρές εκφράσεις στο πρόσωπο μας. Αυτό δείχνει μια τάση ενδιαφέροντος για τον άλλο και εξιτάρει τον ενδιαφέρον του προς εμάς.
Η τέχνη της σαγήνης είναι μια τέχνη που μαθαίνεται με το πέρασμα του χρόνου και μέσω εμπειριών. Δεν είναι απλή υπόθεση να κερδίσουμε το ενδιαφέρον, αλλά πιο δύσκολο είναι να διατηρήσουμε τα αμοιβαία συναισθήματα όταν παρουσιαστούν. Η τέχνη της σαγήνης μπορεί να χρησιμοποιηθεί και στον γάμο για να τονώσουμε τον δεσμό που φθείρεται με τα χρόνια.
Η σαγήνη ισοδυναμεί με την κατάργηση της απόστασης ανάμεσα στο πραγματικό και την εικόνα του.
Η συμβατική σχέση δεν χωράει στην σαγήνη. Και για να υπάρξει πρόκληση ή σαγήνη, χρειάζεται να πλάσουμε μυστικά σημεία, αποκομμένα από την ανταλλαγή, τα οποία αντλούν όλη τους την ένταση από το διαρκές τους μοίρασμα, την άμεσή τους αντήχηση.
Η μαγεία της σαγήνης, η οποία καταλύει κάθε αντίσταση στην επιθυμία, κάθε σεξουαλική ή ψυχολογική σύμβαση και την αντικαθιστά με έναν ίλιγγο απόκρισης.
Εν τελει ίσως η σαγήνη να είναι αυτό που ονομάζουμε πεπρωμένο.
Η ερωτική επιθυμία και η αγάπη ελλοχεύουν κάτω από την επιφάνεια σε σχεδόν κάθε ανθρώπινη επαφή.
Οι σαγηνευτές βλέπουν τη ζωή από τη σκοπιά του πολεμιστή.
Η σαγήνη είναι μια διαδικασία διείσδυσης.
Πρώτα διεισδύουν στο μυαλό κάνοντάς το να τους φαντασιώνεται. Έτσι τους ανοίγεται ο δρόμος προς την σωματική κατάκτηση.
Το να σαγηνεύεσαι σημαίνει να εκτρέπεσαι από την αλήθεια σου. Το να σαγηνεύεις σημαίνει να εκτρέπεις τον άλλο από την αλήθεια του. Η αλήθεια αυτή αποτελεί εφεξής ένα μυστικό που ξεγλιστρά από αυτήν (Βενσάν Ντεκόμπ).
Η αλήθεια είναι ότι δεν υπάρχει κάποια συνταγή στην επιτυχία. Χρειάζεται απλά καθημερινή προσπάθεια, υπομονή και επιμονή.
Για να καταφέρουμε τους στόχους μας πρέπει να μελετήσουμε και να κατανοήσουμε την πραγματικότητα γύρω μας και στη συνέχεια να περάσουμε από την απλή παρατήρηση στη δράση.
Δέχομαι πως όταν κάποιος επιθυμεί να χειραγωγήσει τον άλλον είναι ανήθικο και σαφώς έτσι η σαγήνη είναι μια μορφή εξαπάτησης. Ωστόσο κάνεις δεν μπορεί να σαγηνευτεί εάν δεν είναι ανοικτός στην σαγήνη. Όλοι μας λαχταράμε την αποπλάνηση και την παραπλάνηση που προκαλεί ο έρωτας και δεν είναι πάντα κακό να χρησιμοποιείται η σαγήνη.
Φυσικά για να γίνεις σαγηνευτής δεν είναι τόσο εύκολο, θα πρέπει αρχικά να κατανοήσεις τον εαυτό σου, που είναι μια δύσκολη διαδικασία. Θα πρέπει να εντοπίσεις τα γοητευτικά χαρακτηριστικά σου και να τα αναδείξεις με αυτοπεποίθηση. Θα πρέπει να μελετήσεις καλά τον στόχο σου, τις επιθυμίες, τις ανάγκες και τις αδυναμίες του, τους φόβους, τα όνειρά του και κυρίως τα σχέδιά του για το μέλλον. Στη συνέχεια θα σχεδιάσεις τις πράξεις και τις κινήσεις που θα ακολουθήσεις ώστε να διαπεράσεις τις αντιστάσεις του, χωρίς να κάνεις φανερούς ελιγμούς.
Η σαγήνη είναι ένας χορός.
Δηλαδή είναι σαν να παίζεις σκάκι, θα κάνεις ματ κι ο άλλος ακόμη θα αναρωτιέται πώς το κατάφερες!
ΕλίναΤρωγάδα
B.Sc. Ψυχολόγος Ψυχοθεραπεύτρια
Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας παιδιών , εφήβων & ενήλικων
τηλ. Επικοινωνιας